Myskanka

Fotograf/bild: Film: Patrick Orlando, muscovy ducks

Myskanka

(myskanka, barbarieand, mulanka)

Latin: Cairina moschata domestica

Engelsk översättning barbary duck, barbarie duck

Fransk översättning canard de barbarie

Italiensk översättning anatra muta, muschiata

Tysk översättning Warzenente

Spansk översättning pato criollo, pato casero, pato mudo, pato de Berbería, pato almizclado

Myskanka (Cairina moschata domestica) är den tama formen av myskand (C. m. moschata) som är hemmahörande i Sydamerikas regnskogar och Centralamerikas kustområden (läs mer > Myskand). Där är arten känd som tamfågel sedan 1400-talet. Fågeln infördes till Europa på 1500-talet. Den domesticerade ankan avviker mycket från sina förfäder på grund av människans selektiva förädling och hybrider (korsningar) av arten och det finns många sortvarianter. Hybrider benämns "mulards" i Frankrike (läs mer > Franska ankor). Fjäderdräkten är mindre glänsande, hals och buk är vanligen vit och överkroppen svart eller brun, samtidigt som det också finns helvita, helsvarta, blåsvarta och blandfärgade. Näbb och det vårtaktiga ögonpartiet är oftast röd. Kycklingar är som regel gula. Tamvarianten väger mer och tack vare övervikten är ankan en sämre flygare än anden. Se film, klicka på "Patrik Orlando" under bilden ovan.

I Frankrike domineras ankuppfödningen av myskanka och dess korsning med tamankor. De föds upp antingen för köttets skull eller för framställning av anklever (läs mer > Anklever).
  • Ursprung: Syd- och Centralamerika. Anfader: Myskand.
  • Kategori: Tung anka. Hanen väger vanligen 5-7 kilo (max 11 kg) och honan 2,5-3,5 kilo (max 5 kg).
  • Kött: Köttet är smakrikare, mörkare och mindre fett än hos vanlig anka.
  • Ägg: 70-tal vita, ibland gula ägg per år. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-05
Läs mer

Ankor ¤

Myskand

Anklever rå

Ankleverpastej

Så tillagas anka

Film: Myskanka