
Kryddkvarnar
(saltkar, saltströare, saltkvarn, pepparkvarn, muskotkvarn)
saltcellar, pepper mill
salière, moulin à poivre
laminatoio del pepe
Salzfass, Pfeffermühle
salero, pimientaro, molinillo de pimienta
Kryddkvarnar används för att krossa/mosa kryddor och därigenom få ut smakämnena. Allt som krossas med undantag av salt, tappar smak med tiden, så nymalt är bäst.
- Saltkvarn är inte ett viktigt tillbehör, men brukar ofta följa med när man köper pepparkvarn. Häll dock inte salt i pepparkvarnen, den kan börja rosta av saltet. Salkar (fr. salière) = en behållare avsedd för salt t.ex. en skål eller en saltkvarn.
- Pepparkvarnen är ett måste även i ett kök med begränsad kulinarisk ambition. De förekommer också i flertalet hem. Köp aldrig färdigmald peppar! Arom och smak förstörs snabbt efter det att pepparn malts. Nästa steg på en relativt låg ambitionsnivå är att ha en vit- och en svartpepparkvarn. Köp pepparkvarn som åtminstone rymmer tre matskedar pepparkorn.
- Andra kryddkvarnar till exempel en muskotkvarn fungerar på samma sätt, det vill säga bevarar kryddans arom tills att den behövs. Det finns ibland inbyggda kvarnar i de kryddburkar som finns butik.
PS: Vad gäller peppar (i motsats till salt) är de flesta i allmänhet alltför försikta med kryddningen. Salta mindre och peppra mer, lyder vår generella regel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09