Om citrusfrukter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om citrusfrukter

(storcitrus, småcitrus)

Latin: Citrus, Citrus reticulata

Engelsk översättning citrous fruit

Fransk översättning agrumes

Italiensk översättning agrumi

Tysk översättning Zitrosfrucht

Spansk översättning agrios

Citrusträd (lat. Citrus) är ett släkte tillhörig familj vinruteväxter ursprungligen hemmahörande i Sydostasien. Det är ständigt gröna buskar eller lågväxande träd, vanligen med väldoftande vita eller rödlätta blommor. Samtidigt som trädet blommar kan förra säsongens frukter hänga kvar. Alla citrusfrukter tillhör detta släkte.

Citrusfrukter har läderartat skal som innehåller bitterämnen vilket skyddar mot insektsangrepp. Fruktköttet, som är uppdelade i 5-15 klyftor omslutna av en ganska seg hinna, är saftig med söt-syrlig ibland bitter smak i varierande grad. Den syrliga smaken beror på hög halt av citronsyra. Klassiska citrusfrukter är citron, apelsin, mandarin och grapefrukt. Frukten är vanligen grön som omogen och gul eller orange när mogen. Att citrusfrukter kan vara gröna eller skifta i grönt behöver inte med nödvändighet betyda att de är omogna. De flesta citrusfrukter skördas mogna, med lime som undantag vilken brukar skördas omogen. När frukten plockats avstannar mognads­processen. En omogen frukt är hårdare och viktmässigt lättare än en mogen. Övermogen citrus krymper ihop och får torr eller svampigt brunaktigt skal. Enskilda citrusfrukter redovisas i kapitel > Citrusfrukter.

Klassificering av citrusfrukter är botaniskt komplicerat. De hybridiserar (korsar sig) lätt spontant genom kors­pollinering, eller medvetet av odlare för att få fram bättre egenskaper som kärnfrihet, saftighet, sötma och syra. Mångfalden av artkorsningar och återkorsningar med de nya sorterna har gett upphov till en omfattande och svåröverskådlig struktur med osäkra släktskap. Till begreppsförvirringen hör att olika sorter givits olika namn och släktskap genom tiderna. Äldre "arter" har genom DNA-analys visats sig tillhöra samma art. I släktet förekommer apomixi vilket innebär att frön bildas utan inblandning av arvsanlag från en faderplanta ("kloning"). Sådana kloner kan betraktas som sorter, men har förr ansetts vara arter och därför fått vetenskapliga namn. Vidare används olika sortnamn ofta om vartannat i olika länder, vilket sammantaget ger ökad begreppsförvirring. Exempelvis är en engelsk "citron" detsamma som suckatcitron i Sverige, alltså inte en "citron" som på engelska heter lemon.

Arter: Det är främst tre närbesläktade arter (enligt biologen Mabberley´s klassificering), som genom korsning och återkorsning gett upphov till dagens olika citrusfrukter, nämligen pompelmus, suckatcitron och småcitrus. Hybrider mellan Pompelmus och småcitrus brukar sammanföras som storcitrus. Ibland talar man också om minicitrus. 

  • Pompelmus (Citrus maxima) är en art inom släkte Citrus, en klassisk stor frukt modell grapefrukt fast grön och med tjockt skal. Läs mer > Pompelmus. Arten anses vara stamfader till Citrus aurantium (se Storcitrus nedan) inklusive pomerans och apelsin (x småcitrus), samt till Citrus paradisi dvs grapefrukt (x apelsin).
  • Suckatcitron (Citrus medica) ser ut som en stor, knölig citron med tjockt skal. Läs mer > Suckatcitron. Den anses vara ursprung till Citrus limon det vill säga "citron" (x pomerans) och närliggande hybrider, Citrus jambhiri (x småcitrus) och närliggande hybrider, Citrus aurantiifolia dvs lime (x citron x Ichang papeda) och Citrus bergamia dvs bergamott (x pomerans).
  • Småcitrus (Citrus reticulata) är ett samlingsnamn för olika frukter som kommer från arten reticulata, samt hybrider med denna art. Frukterna är något tillplattade, orangea, har söt smak och är lättskalade. Till småcitrus räknas varianterna mandarin, klementin, satsumas och tangerin (se respektive).
  • Storcitrus (Citrus × aurantium) är ett hybridkomplex av frukter som uppkommit genom korsningar mellan pompelmus och småcitrus, samt variernade återkorsningar mot föräldraarterna. Hit räknas sortgrupper som apelsin, grapefrukt, chinotto, limett, minneola, pomerans, sweetie, tangelo, tangor, temple och ugli. Källa NE
  • Minicitrus förekommer som gruppnamn för mycket små citrusfrukter som kumquat och chinotto. Dessa används ofta som prydnadsväxter. 

Sortgrupper: Det vi benämner apelsin, citron och så vidare, är "sortgrupper" som inrymmer ett stort antal sorter.

Hälsa: Citrusfrukter har stor betydelse som C-vitaminkälla. Eftersom kroppen inte själv kan producera eller lagra C-vitamin är det viktigt att varje dag äta vitaminrika frukter och grönsaker. En apelsin ger nästan hela dagsbehovet. Redan på 1600-talet upptäckte man att citrus­frukterna var bra som botemedel mot skörbjugg. I förebyggande syfte var det obligatorisk på brittiska örlogsskepp att äta citrusfrukter (läs mer > Limesaft).

Produktion: Världsproduktion av apelsiner var 68 miljoner ton år 2012 vilket gör den till världens näst mest odlade frukt efter banan (räknat i ton). Läs mer > Apelsin. Världsproduktion av citroner plus limes var 15 miljoner ton år 2012. Läs mer > Citron.

Konsumtion: I Sverige äter vi ca 13 kg per person och år, merparten som apelsiner. Citrusfrukterna importeras främst från odlingar runt Medelhavet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Om frukt och bär

Pompelmus

Suckatcitron

Mandarin

Limesaft

Citrus Pages

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Om citrusfrukter

Det finns 1 recept med Om citrusfrukter