
Om rieska
(rieska, ohrarieska, perunarieska, ruisrieska, maitoriska, Så bakas rieska)
rieska = Finnish flatbread
rieska = pain plat finlandais
rieska = pano piatto finlandese
rieska = Finnisches Fladenbrot
rieska = pan plano finlandés
Rieska (fi. = "osyrad") är klassiskt finskt och tornedalskt flatbröd, ett så kallat ojäst/osyrat bröd som bakas utan någon form av jäsmedel, det vill säga varken med jäst, surdeg, eller bakpulver. (läs mer > Om ojäst bröd). Dagens recept innehåller dock oftast någon form av jäsmedel. Det förekommer olika varianter av rieska - ohrarieska (kornrieska), perunarieska (potatisrieska), ruisrieska (rågrieska) och maitoriska (mjölkrieska).
SÅ BAKAS RIESKA
Rieska bakas på klassiskt vis av korn, råg eller potatis blandat med kärnmjölk, filmjölk eller mjölk, samt salt. Centimetertjocka runda kakor gräddades först i stekpanna över glöd för att sedan ställas på kant intill härden för att baka färdigt. Resultatet blev ett ganska segt bröd. Det finns många olika moderna varianter, ofta tunnare och fastare varianter som tillagas ungefär som knäckebröd.
SÅ ANVÄNDS RIESKA
Riska kan användas som annat bröd, men traditionellt äts det färskt inte torkat, ofta serverad varm med smör och mjölk till.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05