
Fruktkonserver
(konserverad frukt, inlagd frukt, fruktcocktail, fruktsallad)
canned fruit, pickled fruit, fruit cocktail, fruit salad
fruits en conserve, fruits marinés, cocktail de fruits, salade de fruits
frutta in scatola, frutta in salamoia, cocktail di frutta, macedonia di frutta
Obstkonserven, eingelegtes Obst, Fruchtcocktail, Fruchtsalat
fruta enlatada, fruta encurtida, cóctel de frutas, ensalada de frutas
Fruktkonserver, det vill säga inlagd frukt i sockerlag, är ett sätt att bevara frukt. Persikor, ananas och mandarinklyftor på burk är klassiker som förr var ett exotiskt inslag i mathållning i länder där dessa inte odlas, eller ett fruktalternativ under vinterperioden. Blandning av olika frukter brukar benämnas fruktcocktail eller fruktsallad.
Hälsa: Fruktkonserver innehåller som regel mycket socker och är därför mycket söta. Vill man undvika sötman kan spadet hällas bort.
SÅ ANVÄNDS FRUKTKONSERVER
Fruktkonserver kan enkelt användas som efterrätt med mjölk eller grädde, eller som del av efterrätt och i bakverk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09