Fritera (fr. frire = steka i matfett/olja) innebär att man doppar ner matvaror i hett rent matfett (150-200°C) som matolja, flott eller kokosfett. Fritering liknar wok- /pann­stekning, det vill säga man steker i fett, men fritering ger bättre runtomstekning. Det mesta går att fritera - fisk, skaldjur, kött, fågel, grönsaker, rotfrukter, pannkakor (vårrullar), dessertost, ägg, frukt och bakverk, till och med glass om den pannerats. Man kan fritera i panna, stekkastrull, wokpanna eller i en speciell frityrkokare (fritös). Varan paneras ofta med frityrsmet, vilket ger ett krispigt, smakrikt och skyddande hölje som bevarar varans smak och saftighet. Läs mer > Om fritering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03

Läs mer

Om fritering

Fritöser

Om frityrsmet

Kokosfett

Flott

Flottyr, frityroljor

Så friterar man

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj