steka på spett

steka på spett

(rotissering, rotissera, ugnsgrillning, ugnsgrilla)

Engelsk översättning spit roasting

Fransk översättning rôti à la broche, rôtissoire

Italiensk översättning arrosto allo spiedo

Tysk översättning Spiess gebraten

Spansk översättning asado al palo, asado escupida

Steka på spett (fr. rôti à la broche) gör man för att få mer runtomvärme. Tillagas över öppen eld, på grill eller i ugn. Antingen hela djur eller styckdelar av fågel, lamm, gris och nöt på stora spett, eller små bitar av kött och grönsaker travade på små spett (äs mer > Grillspett, trästickor). Läs mer > Asado, helgrillat kött).

Rotissering (rôtissoire = grill med roterande spett): Större köttdelar steks med fördel på spett som kan snurras manuellt eller elektriskt. Moderna ugnar brukar vara utrustade med sådant tillbehör. Kyckling rotisseras ofta i butikernas delikatess­avdelningar och säljs färdiggrillad. Engelskans "spit roast" har också en sexuell innebörd, vilket vi inte skall fördjupa oss i här (är du nyfiken, sök på nätet).


SÅ ROTISSERAR MAN

  1. Köttet måste vara avtorkat före tillagning.
  2. Spettet bör inte stickas genom köttet och det finns anordningar för att klämma fast köttet med (för fisk halstringgaller).
  3. Roteringen skall ske långsamt, cirka 4 varv per minut är idealiskt.
  4. Köttet öses under stekningen med det egna fettet som samlas upp i droppränna eller ugnspanna, eventuellt utdrygat med smör. Ösningen görs för att köttet skall få en ljus och krispig stekyta, i annat fall blir ytan bränd och torr.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03

Läs mer

Asado, helgrillat kött

Om grillning, halstring

Grillspett, trästickor

Film: Rôtir un poulet à la broche

Film: Cochon Roti

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj