
Så flätas vetedeg
(3-fläta, trefläta, 4-fläta, fyrfläta, skivflätning, falsk fläta)
Grupper inom
Om finbrödsbakning, konditori:
- 3-fläta görs genom att lägga en yttersträng mellan de båda andra strängarna, sedan den andra sidans yttersträng i mitten och så vidare. Se film via länk nedan.
- 4-fläta är lite mer komplicerat. Det börjar med att en sidans yttersträng läggs över närmaste sträng. Sedan läggs den andra sidans yttersträng över båda mittsträngarna. Därefter upprepas proceduren i flera steg, det vill säga från första sidan över närmaste sträng och sedan andra sidans sträng över dubbla mittsträngarna. Se film via länk nedan.
- Skivflätning (falsk fläta): Kavla ut rektangel platta. Lägg fyllning på längden i mitten motsvarande 1/3-del av bredden. Skär 1 cm breda remsor snett på var sida. Vik över remsorna omlott omväxlande från vänster och höger sida. Garnera och grädda.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12