Bonniers kokbok
(Omdöme: 5 av 5 för nybörjare och vardagskockar)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Bonniers Stora Kokbok
- Kategori: Baskokbok.
- Bonniers kokbok utkom första gången 1960 och 50 år senare har man tryckt ursprungsboken i nyupplaga. 2010 utkom även en modern variant.
- Författare 1960: Tore Wretman och Pernilla Tunberger, dåtidens två dominerande matprofiler i Sverige.
- Författare 2010: 17 välkända kockar och matprofiler har deltagit med recept och kunskap. Redaktörer Birgit Hemberg, Fredrik Eriksson.
- Förlag: Bonnier Fakta. Utgivningsår: Första upplagan 1960, senaste upplagan 2010.
Pris 2013: 2010 års version inbunden cirka 300 Kr inklusive moms. 1960 års nytryck inbunden cirka 475 Kr inkl. moms. Båda tillsammans cirka 770 Kr. - Innehåll version 2010 (671 sidor i storformat): I nygjorda Bonniers kokbok delar 17 av Sveriges främsta kockar och matskribenter med sig av sin matkunskap, både i recept och i otaliga tips och råd. Nära 1800 recept redovisas uppdelat efter huvudråvara. Dessutom avsnitt om matlagning och varufakta.
- Sammanfattning: Bonniers kokbok är en baskokbok som omfattar alla varumråden och alla slags recept täckande det mesta inom svensk kokkonst inbegripet vardag och fest. Rikt illustrerad.
- Recension av Kunskapskokboken: Bonniers kokbok är större i formatet och elegantare än t.ex. Vår Kokbok som är mer av ren arbetsbok, lite mer strukturerad. Även recepten är elegantare i Bonniers Kokbok, inte lika "basic". Version 1960 intressant som jämförelse.
- Betyg: 5 av 5 för nybörjare och vardagskockar. Modernare men mindre omfattande jämfört med ICA:s rutiga och Coops Vår kokbok.
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04