flambera

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

flambera

(flambera = bränna mat snabbt med brinnande alkohol, t.ex. Crêpes Suzette (flamme = flamma), Så flamberar man)

Engelsk översättning flambé, flambee = food covered with spirits and set alight briefly, e.g. Crepes Suzette (fr. flamme = flame)

Fransk översättning flamber, flambé = brûler des aliments avec de l´alcool brûlé par ex. Crêpes Suzette

Italiensk översättning flambare = cibo coperto di alcolici e dato alle fiamme brevemente, ad es. Crepes Suzette (flamme = fiamma)

Tysk översättning flambieren = mit Spirituosen bedeckte und kurz angezündete Nahrung, z. Crepes Suzette

Spansk översättning flamear, flambear = alimento cubierto de alcohol y encendido brevemente, p. ej. crepes Suzette

Flambera (fr. flamber) innebär att hälla sprit, vanligtvis konjak, i het stekpanna som sedan antänds. Pannan måste vara het och alkoholhalten hög för att det skall börja brinna. Pernod och whisky kan också användas. Man bör ha övat innan man försöker briljera. Att ta pannan från spisen och promenera in till gästerna kan bli en flopp. Klassiskt är att flambera en Pepparbiff eller en Crêpes Suzette. Se respektive recept.

Poängen med att flambera är i första hand ett spektakel vid matbordet framför gästerna. Flamberingen ger inte köttet någon extra smakupplevelse i sig, som till exempel grillen gör, bortsett från spritsmaken. Att som i ett recept på Recept.nu flambera och därefter tillreda en god sås i pannan låter sig knappast göras inför gästerna. Då kan man lika gärna hoppa över flamberingen och smaksätta med spriten om detta önskas.


SÅ FLAMBERAR MAN

Se till att maträtten är färdiglagad och att stekpannan är riktigt het. Mat stekt i smör eller olja fungerar bra, däremot inte om rätter ligger i en sås. Bäst är om man har tillgång till en bordsspis, en så kallad Réchaud (se dito). Proffskocken brukar luta pannan mot eldslågan på bordsspisen. En gaständare är ett bra alternativ, eller så måste man vara snabb (och försiktig) mellan spis och bord.

  • Flambera inte för nära gästerna, helst på ett sidobord. En skärplatta är bra stöd för pannan om man inte har en bordsspis. Ha ett lock till hands om elden skall släckas.
  • Tillaga rätten och se till att pannan är het.
  • Häll på, skvätta sprit över maträtten. Tänd på. Låt brinna färdigt.
  • Servera.

Varning: Tänk på att det blir en ganska uppflammande låga vid antändning. Flambera därför inte på köksspisen under köksfläkt då det kan medföra brandfara.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03

Läs mer

Réchaud

Om stekning

Flamberad kycklinglever med Edward Blom

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj