Om dumplings
(dumpling = en boll av deg)
dumpling = a ball of dough
dumpling = une boule de pâte
dumpling = una palla di impasto
dumpling = ein Ball von Teig
dumpling = una bola de masa
- nord- och östeuropeiska större eller mindre degklumpar (klimp, läs mer > Klimp, degklump som mat), liksom kroppkakor (läs mer > Om kroppkakor, palt och kams),
- östeuropeiska piroger av pajdeg med fyllning (läs mer > Om piroger),
- italiensk fylld pasta (läs mer > fyll pasta), samt
- asiatiska små degknyten med fyllning (ibland även vårrullar). Läs mer > Om vårrullar, asiatiska dumplings.
Sägs bara "dumplings" uppfattas det numera avse asiatiska dumplings, i vart fall i Sverige. Ibland kallas benämns köttbullar för dumplings, vilket formellt är fel. Dumplings förekommer i alla länder, kokta eller stekta. Historiskt spontant utvecklat - inte oväntat har mjöl använts till annat än att bara baka bröd.
Dumplings i olika världsdelar:
- Ostasien ("fjärran östern"): Kina är ursprungsland för asiatiska dumplings. Vanligast är dumplings av vetemjölsdeg fyllda på olika sätt, så kallade wontons. Kokta brukar de ätas som soppingrediens (wontonsoppa) och stekta i het olja som "pot stickers" vilka doppas i sojasås, sesamolja eller en sötsur sås. I Japan finns gyoza, nikuman och dango, den sistnämnda är söt. I Korea olika varianter mandu.
- Sydostasien är starkt influerat av kinesisk dumplings. I Indonesien finns jalangkote, pastel, panada, pangsit, siomay med flera, varav vissa innehåller fisk.
Vietnam Thailand Filipinerna Indonesien - Sydasien: Indien har många varianter av dumplings ofta söta - bhajia, gujia, kozhukkatta, modak, kachorimomos, malayalam från Kerala med flera. I Nepal finns också momos och yomari. Den senare är klassisk nyårs- och festivalmat.
- Centralasien: I Mongoliet finns buuz och banash, i "-stanländerna" inklusive Turkiet äts manti, vanligen innehållande lammkött och serverad med smält smör, sur grädde och löksås.
- Mellanöstern: Samosas härstamma från Iran och är populärt i arabvärlden. Judarna äter kreplach motsvarande wontons. I arabvärlden finns många varianter - asida, kibbeh, qatayef med flera.
- Afrika: Banku och kenkey tillreds av majsmjöl. Tihlo från Etiopien av korngryn. Sousklutjies från Sydafrika är söta dumpling av vetemjöl. Där finns också stora degbollar kallad dombolo.
- Östeuropa inklusive Finland och Baltikum, är främst välkänt för sina piroger. Pelmeni ("öronbröd") är ryska små degknyten, som gärna serveras med smetana (sur grädde). Fyllningen i den klassiska varianten från Udmurtrepubliken i Ryssland, består av 45% nötkött, 35% fårkött och 20% fett, blandat med lök och kryddor. Uszka ("litet öra") är polsk dumpling fylld med kött, gärna vilt med svamp och annat. Äts som de är med smält smör eller i soppa. Vegetariska fyllda med svamp och lök äts traditionell till jul. Benämns vushka i Ukraina.
- Västeuropa: I Nordeuropa är klimp och kroppkakor klassisk mat - tyska klösse/knödeln, engelska Norfolk och Cotwold dumplings. Italienska ravioli, tortellini och gnocchi är varianter av dumplings. I Grekland serveras spanakopita. I Frankrike och Spanien är dumplings ganska okänt.
- Sydamerika: I Sydamerika finns muffinsliknande empadas och piroger benämnda empanada. I Chile finns olika fyllda potatisbullar liknande svenska kroppkakor, till exempel chapalete, liksom i Peru (papas rellenas). I Venezuela doplines ofta serverade på karnevaler.
- Karibien: Dumplings av olika slag förekommer allmänt på karibiska öarna.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10