Mat och minnen, Wretman

Mat och minnen, Wretman

(Omdöme: 5 av 5 ur ett matkulturellt perspektiv)

Mat och minnen

  • Kategori: Biografi med recept.
  • Författare: Tore Wretman (1916–2003), restaurangman och kokboksförfattare, hovtraktör 1963, fil. hedersdoktor 1986, professors namn 2000. Medlem i Gastronomiska Akademin och känd från radio i programmet Novisen vid spisen. Wretman byggde från 1940-talet upp ett restaurangimperium i Stockholm med Riche, Operakällaren och Stallmästaregården. Han introducerade det nya franska köket i Sverige, förnyade svensk restaurangkultur och bidrog starkt till att restaurang­yrkets status höjdes. När man hedras med ett eget frimärke har man gjort avtryck i samhället.
  • Förlag: Bra Böcker. Utgivningsår: 1987. Slutsåld, men dyker upp då och då i handlen med begagnade böcker.
  • Pris 2013: Begagnad cirka en 100-lapp.
  • Innehåll (255 sidor i storformat): Minnen från ett 70-årigt liv, alltifrån mammas köttbullar till första jobbet med preussisk militärdiciplin, Operabaren på motbokens tid, bekantskapen med Evert Taube och Jussi Björling, erfarenheterna från Maxim´s i Paris, första restuarangen Riche och sedan "Stallis" och Operakällaren, Kulinariska rådet tillsammans med pris Bertil, Karl Gerhard, Povel Ramel, Herbert Tingsten m.fl. En spännande mathistorisk berättelse av Sveriges främste restaurangman genom tiderna. Dessutom varvat med många fina recept och fint illustrerat.
  • Recension av Kunskapskokboken: Ett måste om man vill förstå hur Sverige kunde gå från ett U-matland på 1950-talet till dagens matkulturella samhälle som konkurrerar om att ha världens bästa kockar. 
  • Betyg: 5 av 5 ur ett matkulturellt perspektiv.
  • Nästa bok: Har man läst om Tore Wretman bör man även läsa boken om Werner Vögelis liv Från Emmertal till Stockholms Slott. Werner var kompanjonen och mästerkocken som trollade fram läckerheterna i köken. Tore var den utåtriktade krögaren, Werner arbetade i den bullriga bakgrunden, men lika viktig för de gemensamma framgångarna. 

Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04

Läs mer

Från Emmertal till Stockholms Slott

Tore Wretman 1916–2003

Werner Vögeli 1930-2007

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj