skänk, kallskänk

Fotograf/bild: tcc.edu

skänk, kallskänk

(skafferi, i restaurankök = kallt arbetsrum, "det kalla köket", skänkskåp, utskänkningsställen utskänkningstillstånd)

Engelsk översättning pantry, in restaurant kitchen = cool working room

Fransk översättning garde-manger, dans la cuisine du restaurant = salle de travail fraîche

Italiensk översättning dispensa, nella cucina del ristorante = stanza di lavoro fresca

Tysk översättning Speisekammer, in der Restaurantküche = cooler Arbeitsraum

Spansk översättning despensa, en la cocina del restaurante = sala de trabajo fresca

Kallskänk (fr. garde manger = "skydda mat"): I ett privat hem är garde-manger ett skafferi, det vill säga ett svalt utrymme för att bevara mat. I stora restaurangkök benämnt "det kalla köket", är det ett svalt beredningsutrymme/-rum, där alla kalla rätter förbereds och tillreds, som sallader, syltor, patéer, inläggningar, majonnäs med mera. Även kalla desserter. Utrymmet måste vara svalt av praktiska och hygieniska skäl. Garde-manger är också vara ett samlings­namn för allehanda kalla rätter (läs mer > Kallskänkans kokbok). "Kallskänka" är den person som ansvarar för kallskänken i restaurangköket (läs mer > Kockar).

Utskänkning är en gammal benämning på försäljning och servering av öl, vin och sprit på restauranger och i barer, så kallade utskänkningsställen. "Skänk" i bemärkelsen försäljning över skänkdisk. För att få sälja alkoholhaltiga drycker måste restauranger, barer och andra ansöka om utskänkningstillstånd. Generella regler för alkoholservering i Sverige: Utskänkning får inte bedrivas före klockan 11:00 och i de flesta fall inte efter 01:00, får inte ske till personer under 18 år och restauranger måste även servera mat. Dansställen kan få tillstånd fram till 03:00 eller 05:00. Serveringsställena ansvarar för ordningen, ofta villkorat med ordningsvakt.

Skänk, skänkskåp är en gammal typ av förvarings- och serveringsmöbel, ett enkelt eller tvådelat brösthögt skåp med skänkskiva, som förr fanns i köket eller i serveringsrummet i finare borgerliga hem. Även finare varianter förekom i matsalen, vilka motsvarar en byffé (läs mer > buffé). Ordet "skänk" kommer från tyskans schenke = gåva eller världshus. Förr, på självhushållningens tid, serverades praktiskt taget alla rätter vid festligare tillfällen i kall form, utom den avslutande gröten. Maten dukades fram på skänken, där gästerna själva kunde förse sig.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01.

Läs mer

buffé

Kallskänkans kokbok

Kökspersonal

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj