Fotograf/bild: Film: Matmagasinet, skållade tomater
skålla
(1. skålla 2. skållhet, kokhet 3. skålla sig)
1. scald 2. scalding hot, boiling hot 3. scald oneself
1. échauder, échaudé 2. brûlant, bouillant 3. ébouillanter
1. scottare 2. scottare, bollente 3. scottare se stesso
1. brühen 2. brüheiss 3. verbrühen
1. escaldar 2. hirviendo, coqueto 3. escaldadarse
Grupper inom
Begrepp > Koka:
- Skålla, skållat (fr. échauder, échaudé, échauffer = värma upp) innebär att vara läggs en kort stund i hett (kokande) vatten för att avlägsna skal (jämför > förvälla, blanchera). Till exempel så skållar man tomater som man vill skala. Läggs i kokande vatten någon minut och sedan i iskallt vatten för att avstanna kokningen, varefter de lätt kan skalas (se film, klicka på testen under bilden ovan). Nötter skållas också när man vill skala dem (läs mer > Så skalas nötter och mandel). En variant av skållning är att hälla kokhett vatten på en vara, till exempel mjöl (läs mer > Så skållas mjöl). Tyskans "brühen" även = brygga (läs mer > brygga).
- Skållhet, kokhet (fr. brûlant, bouillant).
- Skålla sig (fr. ébouillanter): Skålla = skada, det vill säga skållhet vätska är skadligt, man kan bli "skållad", brännskadad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02