Vårt Hems Stora Kokbok
(Omdöme: 6 av 5 möjliga!)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Vårt Hems Stora Kokbok
- Kategori: Baskokbok.
- Författare: Elvira och Hildegard Friberg.
- Förlag: Åhlén & Åkerlund 1933.
- Pris 2013: Kan köpas då och då hos antikvitsbokethandlare eller till exempel på Tradera för en 100-lapp eller två för alla 4 delarna. Säljs oftast styckvis. Man behöver alla delar för att registret finns i del 4. Har man en vill man definitivt ha alla.
- Innehåll: Totalt 2304 recept plus en del praktiska avsnitt.
- Del I: Äggrätter, smörgåsar, sallader, gelérätter, à la dauber, skaldjur, sufflér. rätter av smör- och mördeg, kroketter, pastejer, soppor, samt rätter av saltvattensfisk.
- Del II: Fisk-, kött-, korv-, charkuteri-, fågel- och vilträtter.
- Del III: Grönsaksrätter, såser, mjöl- och grynrätter, gräddefterrätter, äggkrämer, geléer, kompotter, fruktkrämer, puddingar, kakor, pajer, glacer och frusna puddingar, marängefterrätter och suffléer, samt karamellkokning.
- Del IV: Bakning, drycker, konservering, sjukmatlagning, dukning, servering och matsedlar, samt servettbrytning.
- Sammanfattning av författarna: Praktiska rön och erfarenheter jämte en mångfald recept och beskrivningar, samlade under en mångårig lärarinneverksamhet dels vid Fackskolan för Huslig Ekonomi, Uppsala, dels vid egen privat husmodersskola, ha lämnat material till föreliggande kokbok. I kokboken ingår givetvis såväl enklare som finare matlagning, men huvudvikten har lagts vid att få med ett rikt omväxlande urval av god, vällagad husmanskost.
- Recension av Kunskapskokboken: Ett fantastiskt verk med välskrivna recept som slår det mesta av dagens kokböcker. Med reservation för lite gammalsvenska är den kortfattade tydligheten i beskrivningarna något som dagens receptskrivare bör ta lärdom av. Kockskolan använder verket i stor utsträckning, bland annat för att beskriva klassiska recept. Man får ha lite överseende med att den är lite gammalmodig i vissa avseenden. Den matintresserade bör absolut ha verket i sin kokbokssamling. Leta på antikvariat.
- Betyg: 6 av 5 möjliga!
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04