Julia Child 1912-2004

Julia Child 1912-2004

Julia Carolyn Child (1912-2004) född McWilliams i Kalifornien, var en amerikansk kvinna, så unik att hon respekterades av den franska mateliten. Då kan man sin sak! I USA är hon en ikon där hennes kök placerats i National Museum of American History. Hon har skrivit många kokböcker och haft många matlagningsprogram i amerikansk TV. Hon har fått diverse utmärkelser för sin förtjänstfulla gastronomiska insatser.

Biografi: Julia Child personifierade amerikanen, stor (188 cm lång), sportig, frimodig och framåt. Hon hade ingen bakgrund i restaurangbranschen. Universitetsinriktning på engelska språket och historia. I ungdomsåren arbetade hon i reklambranschen som copywriter. Under Andra världskriget sökte hon till armens och marinens kvinnokår men ratades för att hon var för lång. I stället kom hon att arbeta för Office of Strategic Services (OSS) som kanslist med placering i USA, Ceylon (Sri Lanka) och Kina. På Ceylon träffade hon sin blivande man Paul Cushing Child. Paul som i sin ungdom levt som poet och artist i Paris fick 1948 anställning på amerikanska ambassaden i Paris. Paul, känd för sin sofistikerade smak, introducerade Julia till det fina franska köket.

Frankrike: Först som 35-åring vaknade hennes intresse för matlagning. I Paris utbildade sig Julia i den berömda matlagningsskolan Le Cordon Bleu och senare även hos Max Bugnard och andra mästerkockar. Hon blev medlem i kvinnornas Cercle des Gourmettes i Paris. Där träffade hon fransyskan Simone Beck som tillsammans med väninnan Louisette Bertholle arbetade med en kokbok avsedd för amerikaner. Beck föreslog att Julia skulle arbeta med dem för att göra boken tilltalande för amerikaner. 1951 startade de tre vännerna L´école des trois gourmandes (de tre matälskarnas skola) i Becks privatkök, inriktad på utbildning av amerikanska kvinnor i ädel kokkonst. Här lagade och testade man recept. Tillsammans gav de ut bästsäljaren Mastering the Art of French Cooking 1961 som även utgivits på svenska 1980 och 1997 (läs mer > Det goda franska köket). 1963 flyttade paret Child till Provence ovanför Cannes där också Beck ägde ett hus.

Mediakarriär: Julia skrev och medverkade i ett 20-tal böcker om matlagning varav Mastering the Art of French Cooking är den mest berömda och som fortfarande kan köpas i nytryck. År 1989 publicerade hon The Way To Cook, vilket hon själv ansåg vara sitt magnum opus (det stora verket). Den sista boken My Life in France som publicerades postumt 2006 är självbiografisk. För övrigt har det skrivits flera biografier om Child. Julia var flitig kolumnist i The Boston Globe, men framför allt var hon en välkänd TV-kock i ett flertal amerikanska TV-program.

Övrigt: 1981 grundade hon Institute of Wine & Food tillsammans med vinodlaren Robert Mondavi, Richard Graff m.fl. för att "främja förståelse, uppskattning och kvaliteten på vin och mat". Child använde smör och grädde i sina recept vilket hon kritiserats för av dietister och andra. På detta svarade Child bl.a. i en intervju 1990: "Alla överreagerar. Om rädslan för mat fortsätter kommer det att medföra gastronomins död i USA. Lyckligtvis lider inte fransmännen av samma hysteri. Vi bör njuta av mat och ha kul, det är en av de enklaste och trevligaste nöjena i livet".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04

Läs mer

Det goda franska köket

Om kokkonst, gastronomi

Film: The way to cook meat

Film: The way to cook poultry

Film: The way to cook fish and eggs

Film: The way to cook vegetables

Film: The way to cook souoes, salads and bread

Film: Julia Child - boeuf bourguignon

The way to cook first courses an desserts

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj