Matlagning, en handbok
(Omdöme: 4 av 5 möjliga som utbildningslitteratur)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Matlagning, en handbok
- Kategori: Baskokbok.
- Författare: Jan-Erik Hallberg och Anders Hjelmberg.
Jan-Erik Hallberg: Visionär, matforskare och kock med mästarbrev, som i 20 år arbetat som lärare inom HR- och LiCharkprogrammen och med nationella tävlingar inom Svenska Kockars Förenings Tävlingskommitté. Ofta anlitad faktagranskare inom matlagningsområdet.
Anders Hjelmberg: Tidigare yrkeslärare och expert på Skolverket inom hotell- och restaurangprogrammet. Engagerad i nationella och internationella tävlingar inom Yrkesvärldsmästerskapet för ugndomar i utbildning i samarbete med SHR. Tävlingsdomare och sensor vid yrkesprov. Rektor för HR-programmet i Helsingborg. - Förlag: Studentlitteratur. Utgivningsår: 2010 Upplaga 3:1
- Pris 2013: Inbunden cirka 550 kr inklusive moms.
- Innehåll (422 sidor i storformat):
1. Historik, kokkonst
2. Arbetsmiljö, utrustning, livsmedelslokaler
3. Produktionshantering, arbetsplanering
4. Smak, aromämnen, kvalitet, näringsämnen, varufakta
5. Tillagningsmetoder, husmanskost
6. Fond, buljong, redning, såser
7. Förrätter, soppor
8. Ägg-, mjöl- och grynrätter
9. Grön- och rotsaksrätter, vegetariskt
10. Fisk- och skaldjursrätter
11. Kött- och fågelrätter, innanmat
12. Efterrätter - Sammanfattning: Boken omfattar nästan allt om matlagning på en djup kunskapsnivå. En mångfald bra receptexempel och fina illustrationer. Dessutom det mesta som gäller för restaurangkök. Boken vänder sig branschfolk. 400 sidor.
- Recension av Kunskapskokboken: En bra sammanfattning av matlagningens grunder anpassad till restaurang- och kockelever. Boken kräver dock en hel del grundkunskaper för att vara begriplig och därför för svår för hemmakockar utan större erfarenhet. Ett litet minus för pedagogik och strukturering.
- Betyg: 4 av 5 möjliga som utbildningslitteratur. Fordrar vissa förkunskaper.
- Nästa bok: För den som läst och lärt vad som står i Matlagning - en handbok, rekommenderas ytterligare förkovring genom att läsa Matmolekyler (se dito).
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04