Om confit
(konfitera, confitera = koka och konservera 1. kött i fett 2. frukt och grönsaker i sockerlag, vinäger eller alkoholl)
Latin: confectum
fr. confire, confit = cook and preserve 1. meat in fat 2. fruit and vegetables in syrup, vinegar or alcohol
confire, confit, confite, confit de canard, confit d´oie, confit de fruits
fr. confire, confit = cuocere e conservare 1. carne sotto grasso 2. frutta e verdura sciroppata, aceto o alcol
fr. confire, confit = kochen und konservieren 1. Fleisch in Fett 2. Obst und Gemüse in Sirup, Essig, Alkohol
fr. confire, confit =cocinar y conservar 1. carne en grasa 2. frutas y verduras en almíbar, vinagre o alcohol
Grupper inom
Franska receptklassiker:
Confire (sv. konfitera/confitera) är ett franskt mångtydigt begrepp enligt följande.
- Koka vara långsamt i fett, till exempel lök och potatis. Se recept > Ugnslagat tjäderbröst.
- Koka och konservera kött i fett, som regel i sitt eget fett till exempel anka (bild ovan t.h.). Jämför "inkoka" (läs mer > Om inkokning, aladåb).
- Koka vara i sockerlag så att varan kanderas. Läs mer > Kandera, kristallisera. Jämför > Suckat.
- Konservera frukt eller grönsaker i socker, vinäger eller alkohol. Jämför "confiture" = sylt. Läs mer > Om sylt.
CONFIT
Confit är något som konserverats. Vanligtvis avses kött, men kan också avse frukt, grönsaker eller svamp. Lämpligen men inte alltid förtydligat typ "confit de fruits" (bild ovan t.v, "taronja" = apelsinsort). En fransk variant av confit är "rillettes" (läs mer > Om rilettes). Allt slags kött kan konfiteras. Det är ett av de äldsta sätten att bevara kött. Hållbarheten är mycket lång. Klassiskt är konfiterad anka (fr. canard) och gås gås (fr. oie). Bitar av fågeln (lår) kokas i sitt eget fett på svag värme (75-100°C), i en så där 10-12 timmar. I Frankrike konfiterade man förr främst gås, som på grund av sin storlek var svår att steka. Numera är det främst anka, som man kan hitta konserverad i butik. Sådan fågel kan ätas kall, men brukar upphettas (Se recept > Confit de Canard).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03