Om krumgädda

Om krumgädda

Krumgädda är en maträtt som innebär att gäddstjärten sticks in i gapet och fästes med en trästicka, varefter gäddan kokas. 

Klassiskt recept: Stor, färsk gädda fjällas ej, blott rensas, och gallan skäres varsamt bort; lefver, rom och gädda sköljas väl, stjärten stickes i gapet och fästes med en uddhvass trästicka. I ryggen skäres på några ställen en djup skåra, och gäddan lägges med buken ned i en kokande vattengryta med en hand salt till hvarje skålpund fisk. Fisken bör kokas i kort spad, den blir annars mustlös. Lägg lock på grytan, låt gäddan på stark eld koka en halftimme, och då fenorna lossna  är den färdig och vattnet hälles af.


SÅ ÄTS KRUMMGÄDDA

Gädda serveras med smält smör och rifven pepparrot eller ock pepparrotssås samt imkokt potatis. Lefvern, skuren i bitar, garneras på gäddan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj