essential oils = natural volatile aromatic oils
huiles essentielles = huiles aromatiques volatiles naturelles
oli essenziali = = oli aromatici volatili naturali
ätherische Öle = = natürliche flüchtige aromatische Öle
aceites esenciales = = aceites aromáticos volátiles naturales
Grupper inom
Vetenskap, biologi, kemi:
SÅ ANVÄNDS ETERISKA OLJOR
När man pressar olja är det de eteriska oljorna som ger doft och smak åt oljan. som för övrigt består av fett. Genom absorption utnyttjas de eteriska oljorna för att smaksätta annan olja, det vill säga en krydda, svamp eller dylikt läggs i olja som då får smak av varan, till exempel pepparmyntsolja av mynta (läs mer > Smaksättaroljor). Andra välkända smaksatta oljor är citronolja, eukalyptusolja, jasminolja, lavendelolja och rosenolja. Likörer och läskedrycker smaksätts ofta med eteriska oljor. Eteriska oljor används också flitigt vid tillverkning av parfymer och annan kosmetiska.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04