skal
(1. fruktskal, grönsaksskal 2. äggskal 3. nötskal 4. skaldjursskal, 5. mjukt skal, hårt skal)
1. skin, peelings 2. eggshell 3. nutshell 4. shell
1. peau, pelure 2. coque d´oeuf, coquille d´oeuf 3. coquille de noix 4. carapace
1. buccia, pelle 2. guscio d´uovo 3. guscio di noce 4. guscio
1. Schale 2. Eierschale 3. Nussschale 4. Schale
1. cáscara, piel 2. cascarón, cáscaron de huevo 3. cáscara de ... 4. cáscara, caparazón
Grupper inom
Allmänna matbegrepp:
Skal = hårdare hölje hos växter och djur som skydd mot skada och uttorkning. Skal kan också avse något annat som är hårt och tunt, till exempel tacoskal.
- Fruktskal, grönsaksskal (fr. peau t.ex. apelsinskal = peau d´orange, eller pelure t.ex. lökskal pelure d´oignon).
- Äggskal (fr. coquille d´oeuf, coque d´oeuf): Ägg som läggs av landdjur har kalkrikt, hårt skal.
- Nötskal (fr. coquille de noix) = det hårda skalet kring en nötkärna.
- Skaldjursskal (fr. carapace, även coquille som i coquille Saint-Jaques = kammusslor): Kräftdjur täcks av ett skelett av bl.a. kitin. De flesta blötdjur t.ex. musslor och snäckor har ett yttre skal av kalciumkarbonat.
Skal på säd se > Sädeskornets anatomi.
Skal på ris se > Om ris.
Skala något se > Avlägsna
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02