mosa, pressa
(1. mosa, purea 2. pressa, pressad 3. mos, puré)
1. to pulp, purée 2. to press 3. pulp, purée
1. réduire en purée 2. presser, pressé 3. purée
1. schiacciare 2. premere 3. passato, puré
1. zu Mus, zerquetschen 2. pressen 3. Mus, Brei
1. machacar 2. pressar 3. puré
Grupper inom
Begrepp > Bereda:
Mos/mosa och puré/purea är begrepp som används synonymt, om vartannat. Skillnaden är att puré vanligtvis är mer finfördelat än mos. Läs mer > sönderdela.
- Mosa = krossa (fr. écraser), stöta, eller koka en fast vara till grov eller fin massa. Vanligtvis avseende rotsaker och grönsaker som potatismos och äppelmos. Mos av frukt benämns ibland kompott (fr. compotte). Kokt potatis mosas lämpligtvis med en potatisstöt (bild ovan, läs mer > Pressverktyg).
Purea (fr. réduire en purée) = finfördela och/eller passera något till puré, till exempel potatis-, morots- eller hallonpuré. - Pressa, pressad (fr. presser, pressé) = pressa något genom en sil eller purépress (fr. moulinette), potatispress eller vitlökspress (se > Pressverktyg). Alternativt kan man mixa varorna (läs mer > blanda, vispa). Kan också avse något som trycks samman, till exempel "pressad skinka" (läs mer > Skinka bearbetad). Kryddor kan pressas, men vanligen säger man att man krossar, eller mortlar kryddor (läs mer > Mortlar). Kött mals (läs mer > sönderdela).
- Mos, puré (fr. purée) = vara som mosats eller pureats. Enligt Svenska Akademien "grötliknande massa som framställts genom fullständig sönderdelning av råmaterial genom krossning, hoprörning eller dylikt". Sägs bara "mos" avses som regel potatismos.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02