mosa, pressa

mosa, pressa

(1. mosa, purea 2. pressa, pressad 3. mos, puré)

Engelsk översättning 1. to pulp, purée 2. to press 3. pulp, purée

Fransk översättning 1. réduire en purée 2. presser, pressé 3. purée

Italiensk översättning 1. schiacciare 2. premere 3. passato, puré

Tysk översättning 1. zu Mus, zerquetschen 2. pressen 3. Mus, Brei

Spansk översättning 1. machacar 2. pressar 3. puré

Mos/mosa och puré/purea är begrepp som används synonymt, om vartannat. Skillnaden är att puré vanligtvis är mer finfördelat än mos. Läs mer > sönderdela.

  1. Mosa = krossa (fr. écraser), stöta, eller koka en fast vara till grov eller fin massa. Vanligtvis avseende rotsaker och grönsaker som potatismos och äppelmos. Mos av frukt benämns ibland kompott (fr. compotte). Kokt potatis mosas lämpligtvis med en potatisstöt (bild ovan, läs mer > Pressverktyg).

    Purea (fr. réduire en purée) = finfördela och/eller passera något till puré, till exempel potatis-, morots- eller hallonpuré.
  2. Pressa, pressad (fr. presser, pressé) = pressa något genom en sil eller purépress (fr. moulinette), potatispress eller vitlökspress (se > Pressverktyg). Alternativt kan man mixa varorna (läs mer > blanda, vispa). Kan också avse något som trycks samman, till exempel "pressad skinka" (läs mer > Skinka bearbetad). Kryddor kan pressas, men vanligen säger man att man krossar, eller mortlar kryddor (läs mer > Mortlar). Kött mals (läs mer > sönderdela).
  3. Mos, puré (fr. purée) = vara som mosats eller pureats. Enligt Svenska Akademien "grötliknande massa som fram­ställts genom full­ständig sönder­delning av rå­material genom krossning, hop­rörning eller dylikt". Sägs bara "mos" avses som regel potatismos.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Hushållskvarnar

Mortlar

Pressverktyg

sönderdela

blanda, röra, mixa

Skinka bearbetad

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj