Prinsessornas kokbok
(4 av 5 ur ett historisk perspektiv)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Prinsessornas kokbok
- Kategori: Baskokbok bestående av 4 delar.
- Författare: Jenny Åkerström som i början av 1900-talet drev husmorsskola i Stockholm med inriktning på fina flickor på Östermalm. Prinsessorna i fråga som tillägnades boktiteln var Margaretha, Märtha och Astrid (döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg) vilka fanns bland eleverna. I 1948 års upplaga av "Prinsessornas nya kokbok" fanns en tårta som kallades för "Grön tårta" som prinsessorna sägs ha varit speciellt förtjusta i. Denna kom sedan att kallas Prinsesstårta.
Jenny Åkerström: Recepten hava valts ur den stora samling, som under årens lopp tillkommit och tillämpats i min husmoders skola, och avse att företräda såväl det enklare som det finare köket. De flesta ge prov på den svenska kokkonsten, både den gamla och den mer moderna, men åtskilliga äro utarbetade efter det franska kökets principer. - Förlag: Åhlén & och Åkerlunds Förlag. Kokboken utkom i många upplagor under 1930-, 40- och 50-talen.
- Pris 2014: Obekant. Boksviten förekommer ganska ofta i antikvitetsbokhandeln.
- Innehåll: Cirka 1000 sidor i fyra delar fullproppad med recept, över 1000 stycken. Ingen varufakta.
- Del I: Smörgås, lunch- och mellanrätter
- Del I: Soppor
- Del I & II: Fisk
- Del II: Såser
- Del II: Kött, oxkött, kalvkött, fårkött, svinkött, fågel och vilt.
- Del III: Aladåber, sylta, korv m.m.
- Del III: Växträtter
- Del III: Efterrätter
- Del IV: Bakverk
- Del IV: Karameller och konfekt
- Del IV: Konservering
- Recension av Kunskapskokboken: Innehållsrik, välskriven, stringent med kortfattade recept. Dock gammalmodig.
- Betyg: 4 av 5 ur ett historisk perspektiv.
Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09