Baktips brödbakning
Text ej klar
Grundkurs bakning se > Om brödbakning.
Läs mer > Så bakas matbröd med jäst
Lä mer > Så baks matbröd med surdeg
- Mjöl skall vara luftigt, opackat. Häll mjölet direkt från påsen i litermått. Skaka inte måttet. Måttangivelser strukna mått med opackat mjöl.
- Jäst blandas med vätska som skall hålla 28-38°C, aldrig över 40°C. Jäst dör vid 45°C.
- Knåda ordentligt. Tumregel 3-5 minuter i maskin, eller för hand 5-7 minuter. Extra proteinrikt (vete-)mjöl knådas längre. Bäst är om degen håller 25ºC vid knådning.
- Jäsning: Degen jäser bäst i rumstemperatur (20ºC) och som max 37ºC. Undvik drag, lägg en handduk över.
- Första jäsningen: Strö lite mjöl över brödet vid första jäsningen och fukta handduken, så torkar inte degen. Degen skall jäsa ungefär till dubbla volymen. Testa med att göra en grop med fingret, om gropen försvinns snabbt är degen färdig.
- Ugnsvärme: Bröd skall inte torkas utan bakas i hög torr värme. Sätt på ugnen i god tid. När mätaren visar rätt värme har inte hela ugnen uppnått denna värme. Vänta ytterligare 10 minuter innan brödet sätts in.
- Bakning: Nagga brödet med gaffel eller snitta med kniv innan gräddningen så försvinner ev. luftblåsor under skorpan. Doppa kniven i mjöl om bröddeg skall snittas. Fuktat bröd ger knaprig yta. Bullar gräddas mitt i ugnen, längder/limpor i nedre delen. Om brödytan riskerar bli bränd, lägg aluminiumfolie över. Bröd i form ger ibland att brödets nedre del får dålig färg. Grädda då utan form 5-10 min extra.
- Färdigt bröd: Temperaturen i färdigt bröd skall vara 96-98°C vilket kan kontrolleras med stektermometer. Testa om brödet är färdiggräddat genom att knacka på undersidan, som då skall ge ett dovt och ihåligt ljud.