Shortening
(shortening engelska = fast matfett i rumstemperatur, vanligtvis margarin, 2. deg med shortening, kort deg - short dough, lång deg - long dough)
1. shortening = solid cooking fat at room temperature, usually margarine 2. short pastry = dough with ...
1. shortening anglais = graisse de cuisson solide à température ambiante, généralement de la margarine
1. shortening Inglese = grasso da cucina solido a temperatura ambiente, generalmente margarina
1. shortening Englisch = festes Kochfett bei Raumtemperatur, normalerweise Margarine
1. shortening Inglés = grasa de cocción sólida a temperatura ambiente, generalmente margarina
Shortening ("förkortning") är ett engelsk-amerikanskt begrepp inom matlagning som avser allt matfett med fast konsistens i rumstemperatur, till exempel smör, men som har kommit att bli synonymt med vegetabiliskt fett som margarin. Står det shortening i ett recept kan man alltså använda margarin. Namnet "shortening" kommer sig av att fett hindrar bindningar (kortar av förbindelsen) mellan glutenmolekyler (som ger easticitet i jäsdeg). Hämmar glutenbildning alltså.
- Short dough ("kort deg") är en deg av mjöl och fett, som knådas mycket sparsamt vilket ger ett ganska fast och smuligt resultat. Läs mer > Om mördeg.
- Long dough ("lång deg") är en deg av mjöl och fett, som knådas ordentligt i flera omgångar vilket ger ett fluffigt resultat. Läs mer > Om smördeg.
Short pastry är all slags deg som innehåller fast matfett, det vill säga "kortats". Dock avses mestadels det som normalt benämns shortcrust pastry (= klassisk pajdeg). Läs mer > Osötade pajdegar, matpajsdeg.
- Shortbread (=småkakor) är hårda små, söta kakor tillagade på mjöl och socker som "kortats" med hjälp av matfett. Läs mer > Om småkakor.
- Shortcake (= mjuka kakor, sockerkaka) är mjuka kakor tillagat på mjöl och socker som "kortats" med hjälp av matfett. Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkakor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12