Shortening

Shortening

(shortening engelska = fast matfett i rumstemperatur, vanligtvis margarin, 2. deg med shortening, kort deg - short dough, lång deg - long dough)

Engelsk översättning 1. shortening = solid cooking fat at room temperature, usually margarine 2. short pastry = dough with ...

Fransk översättning 1. shortening anglais = graisse de cuisson solide à température ambiante, généralement de la margarine

Italiensk översättning 1. shortening Inglese = grasso da cucina solido a temperatura ambiente, generalmente margarina

Tysk översättning 1. shortening Englisch = festes Kochfett bei Raumtemperatur, normalerweise Margarine

Spansk översättning 1. shortening Inglés = grasa de cocción sólida a temperatura ambiente, generalmente margarina

Shortening ("förkortning") är ett engelsk-amerikanskt begrepp inom mat­lagning som avser allt matfett med fast konsistens i rumstemperatur, till exempel smör, men som har kommit att bli synonymt med vegeta­biliskt fett som margarin. Står det shortening i ett recept kan man alltså använda margarin. Namnet "shortening" kommer sig av att fett hindrar bindningar (kortar av förbindelsen) mellan glutenmolekyler (som ger easticitet i jäsdeg). Hämmar glutenbildning alltså.

  • Short dough ("kort deg") är en deg av mjöl och fett, som knådas mycket sparsamt vilket ger ett ganska fast och smuligt resultat. Läs mer > Om mördeg.
  • Long dough ("lång deg") är en deg av mjöl och fett, som knådas ordentligt i flera omgångar vilket ger ett fluffigt resultat. Läs mer > Om smördeg.


Short pastry
är all slags deg som innehåller fast matfett, det vill säga "kortats". Dock avses mestadels det som normalt benämns shortcrust pastry (= klassisk pajdeg). Läs mer > Osötade pajdegar, matpajsdeg.

  • Shortbread (=småkakor) är hårda små, söta kakor tillagade på mjöl och socker som "kortats" med hjälp av matfett. Läs mer > Om småkakor.
  • Shortcake (= mjuka kakor, sockerkaka) är mjuka kakor tillagat på mjöl och socker som "kortats" med hjälp av matfett. Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkakor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12

Läs mer

Om mördeg

Om laminerade degar

Osötade pajdegar, matpajsdeg

Om småkakor

Om mjuka kakor, sockerkakor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj