Om salmagundi, salmis

Fotograf/bild: Taste, salmagundi

Om salmagundi, salmis

(1. fr. = maträtt med olika ingredienser 2. fr. = gryta med olika kött)

Engelsk översättning 1. fr. = dish with various ingredients 2. fr. = stew with various meat

Fransk översättning 1. salmagundi = plat avec divers ingrédients 2. salmis = ragoût avec diverses viandes

Italiensk översättning 1. fr. = piatto con vari ingredienti 2. fr. = spezzatino con varie carni

Tysk översättning 1. fr. = Gericht mit verschiedenen Zutaten 2. fr. = Eintopf mit verschiedenem Fleisch

Spansk översättning 1. fr. = plato con varios ingredientes 2. fr. = estofado con carne variada

Salmagundi (fr.) = allmän blandning av mycket (även = nonsensprat). Kulinariskt är det en rätt av strimlade, hackade eller malda kalla ingredienser av olika slag, serverade på ett stort fat och upplagda vackert i färgmönster. Alla slags ingredienser kan ingå som kött, fisk, skaldjur, grönsaker, ägg, pickels, ja allt vad man kan komma på. En slags salladsfat och dressing brukar serveras som tillbehör. I Frankrike på 1600-talet fanns en rätt som benämndes salmigondis, men det var en ragoût av olika köttslag (köttgryta). Begreppet kunde även avse en måltid med flera personer eller familjer som tog med egen maträtt. Ett knytkalas med andra ord. Läs mer > blandning.

Namnets ursprung är osäkert. Det kan vara namngivet efter någon adelsfru, eller från franskans sal+condir, men troligast är att det kommer från italienskans "salame conditi" (saltat kött). I England på 1700-talet blev det förvanskat till "Solomon-gundy", som ingår i ramsan "“Solomon Grundy, born on a Monday, christened on Tuesday, married on Wednesday, took ill on Thursday, worse on Friday, died on Saturday, buried on Sunday, that is the end of Solomon Grundy”.

Salmis är en klassisk fransk gryta på vildfågel, vanligen av morkulla, and, fasan, eller rapphöna, men även av annan fågel. Hel fågeln tillagas till 2/3-delar klart i ugn, för att sedan delas i bitar och stekas klart i stekpanna. Serveras med brun vinsås. Namnet salmis är en förkortning av salmigondis (se ovan).

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02
Läs mer

blandning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj