Om blanquette

Fotograf/bild: Socopa

Om blanquette

(blanquette = tärnat (ljust) kött kokt i ljus sås)

Engelsk översättning blanquette = diced cooked (white) meat in white sauce

Fransk översättning en blanquette = viande (blanche) cuite en sauce blanche, blanquette de veau, blanquette de poulet etc.

Italiensk översättning blanquette = carne cotta (bianca) a dadini a besciamella

Tysk översättning blanquette = gewürfeltes gekochtes (weißes) Fleisch in weißer Soße

Spansk översättning blanqueta = carne cocida (blanca) cortada en cubitos en salsa blanca

Blanquette är ett diminutiv av franskans blanc, alltså något som är litet och vitt. Vad som avses är vitt kött skuret i bitar som kokas och serveras i vit sås. En variant av ragu om man så vill (läsmer > Om ragu). I första hand av kalv (Blanquette de veau) eller kyckling (Blanquette de poulet, blanc de poulet = kycklingfilé), men kan även vara av annat kött som lamm (d´Agneau) eller kalkon (de dinde), samt av fisk till exempel marulk (de lotte). Blancquette kan också avse olika vita druvor och viner, bland annat Blanquette de Limoux, ett AOC-klassat mousserat vin.

Blanquette de Veau ā l´Ancienne tillagat på kalvkött är klassiskt (ancienne = gammaldags). Kött skuret i 5-centimeters tärningar blancheras (kokas hastigt) i ett par minuter. Det skall inte brynas, men förekommer i olika recept. Efter att sedan ha kokas tills mjukt, tillreds en vit sås av spadet med crčme fraiche. Glaserad smålök och stekta champinjoner tillsätts. Se dito recept och film via länk nedan. Jämför > Om frikassé.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer

Om frikassé

Om ljusa såser, veloutesåser

Film: Blanquette de veau ā l´ancienne

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj