montera, blanka av

Fotograf/bild: Film: L´atelier des Chefs, monter

montera, blanka av

(montera, montering, blanka av, blankning = t.ex. göra en sås blank med smör eller grädde)

Engelsk översättning assamble = e.g. make a sauce glossy with butter or cream

Fransk översättning monter = monter par example une sauce au beurre ou crème

Italiensk översättning montare = ad es. fare una salsa lucida con burro o panna

Tysk översättning montieren = z.B. eine Sauce glänzend mit Butter oder Sahne machen

Spansk översättning monte = p. hacer una salsa brillante con mantequilla o crema

Montera ("sätta ihop") och blanka av ("göra blank") är synonyma begrepp inom gastronomin. Det innebär att mot slutet "avrunda" en (syrlig) sås eller soppa genom att vispa ner kall vispgrädde eller kallt smör så att såsen eller soppan blir blank och simmig. Om man lättvispar grädden innan den tillsätts i en sås blir såsen dessutom luftig. Fettet är även en smakförhöjare.

Motsatsen till att "sätta ihop" en sås är när den "faller ihop" (skär sig), vilket smörsåser lätt kan göra. Läs mer, se > Om smörsåser, smörkrämer.


SÅ MONTERAR MAN


Montering/blankning bör ske strax före servering. Såsen eller soppan tas av från spisen eller sjudes (får ej koka) när kallt smör eller grädde tillsätts, lite i taget under omrörning eller vispning. Se film via länk nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Om smält smör, smörsåser ¤

Film: Monter une sauce au beurre

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj