Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kärna
(kärna, fruktkärnor, 1. sädeskärnor, sädeskorn 2. kärna i stenfrukter 3. kärna i kärnfrukter 4. kärnor i grönsaker, frön 5. nötkärna 6. kärnfri)
Latin: centrum
Kernel 1. grain 2. stone 3. pip 4. seed 5. kernel 6. stoneless, pipless, seedless
Noyau 1. grain 2. noyau 3. pépin 4. graine 5. amande 6. sans pépins
Seme 1. grano 2. nocciole 3. acino 4. seme 5. gheriglio 6. senza semi
Kern 1. Korn 2. Stern 3. Kern 4. Same 5. Nusskern 6. kernlos
Grano 1. grano 2. hueso 3. pepita 4. semilla 5. nuez, avellana 6. sin semillas
Grupper inom
Vetenskap, biologi, kemi:
Kärna har vid betydelse av "centrum", till exempel stadskärna, atomkärna, kärnfrisk, kärnved, kärnfull och cellkärna med mera. Kärna smör, se > Om smör, & > Smörkärnare). Även inom gastronomin finns olika slags kärnor som kan ha olika namn i olika länder. Biologiskt är de alla frukter av olika slag (läs mer om frukt > Biologisk indelning frukt). "Gastronomiska" kärnor:
- Sädeskärnor, sädeskorn (fr. grain) är stråsädesslagens frukt (karyops). Läs mer > Om sädesslag.
- Kärna i stenfrukter (fr. noyau) finns bl.a. i körsbär, plommon och oliver.
- Kärna i kärnfrukter (fr. pépin) finns bl.a. i äpplen och druvor.
- Kärnor i grönsaker brukar benämnas "frön".
- Nötkärna (fr. amande, även betydelse mandel och fruktkärna) = nötens frukt.
- Kärnfri (fr. sans pépins) = frukt e.d. som inte har kärnor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01