Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
rosta
(1. rostning, rostad, steka i torr panna, ugnssteka i torr värme 2. rosta bröd 3 rosta kaffe)
1. roasting, roasted, to roast 2. toast bread 3. roast coffee
1. griller 2. pain grillé 3. torréfié café
1. arrostire, arrostito 2. pane tostare 3. caffè tostare
1. rösten, gerösteter 2. Brot rösten 3. Kaffee rösten
1. tostar, tostadas 2. tostar (el pan) 3. café tostado
Grupper inom
Begrepp > Steka:
Rosta (fr. griller, torréfié): Rostning av mat innebär upphettning i torr värme utan fukt och matfett, i kontaktvärme eller strålningsvärme (läs mer om värme, se > Om matlagning). Man kan rosta på följande sätt.
- Rosta i torr panna, det vill säga utan matfett, till exempel rosta mandlar.
- Rosta i torr glödvärme till exempel bröd (eng. toast) eller kastanjer (fr. marrons grillés). Grilla och halstra är en form av rostning om det sker utan vätska och fett.
- Rosta i torr ugnsvärme till exempel en rostbiff (läs mer > ugnsteka), eller att rosta kaffe (läs mer > Rostning kaffe).
Rosteri = anläggning som rostar något, t.ex. kafferosteri. Läs mer > Rostning kaffe.
Rostas, rostlock, rostbiffslock = del av rostbiffen. Läs mer > Rostbiff.
Rost kan avse rostbildning genom korrosion av järn eller stål. Rost kan också vara växtsjukdom som bildas av rostsvampar vilka har rostbruna sommarspormassor. Slutligen kan "rost" vara ett galler som används vid ved- eller koleldning.
Engelskans toast (från latinets torrere = att bränna) brukar avse en rostad smörgås med pålägg. Kan också vara små rostade brödskivor med godsaker på (läs mer > Om snittar och kanapéer). Men "toast" kan också betyda "skål" = dricka varandra till, eller "värd" = middagsvärd (läs mer > Skål!)
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03