Om cottage pie med flera

Fotograf/bild: Chef Michel Dumas

Om cottage pie med flera

(Om shepards pie, Om hachis parmentier, Om pâté chinois)

Köttfärspajer förekommer av olika slag i de flesta länder. Här några klassiker. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Ugnslagade köttfärsrätter.

  • Cottage pie (eng. "stugpaj", dvs lantlig paj) är klassisk engelsk och irländsk mat som består av nötkött blandat med lök, svamp, rot- och grönsaker med mera, samt framför allt toppat med ett lager potatismos. Rätten ugnslagas. Ursprungligen benämndes rätten cottage pie oavsett vilken köttfärs som användes, numera skall det vara nötfärs. Rätten uppstod i slutet av 1700-talet när fattigt folk allmänt började äta potatis. Se recept Cottage pie.
  • Shepherds pie (fåraherdens paj) är motsvarande paj med malt fårkött i stället för nötkött. Ibland även med riven ost på toppen. Begreppet uppstod i mitten av 1800-talet och från början var det synonymt med cottage pie, det vill säga den kunde innehålla annat kött än av får. Se recept Shepherds pie.
  • Hachis parmentier är den franska varianten av cottage pie, det vill säga köttfärs med potatismostäcke. Rätten är döpt efter Antoine-Augustin Parmetier som införde potatisen som föda i Frankrike i slutet av 1700-talet. Läs mer > På parmitiers vis.
  • Pâté chinois (fr. "kinesisk paté") är en variant hachis parmetier i franska Kanada, närmare bestämt i Québec. Den består av nötfärs, med majskorn ovanpå och toppad med potatismos. Smaksätts på olika sätt till exempel med chili eller ketchup. Namnets ursprung är oklar. En teori är att det kommer från att rätten åts av kinesiska järnvägsbyggare i Kanada på 1800-talet.

PS: Mice (meat) pie avser vanligtvis en fruktpaj (inte köttpaj), med en blandning av russin, mandel, äpplen, socker, kryddor med mera. Läs mer > Om mincemeat.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Ugnslagade köttfärsrätter

På parmitiers vis

Film: Cottage pie

Film: Shepherds Pie

Film: Pâté chinois

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj