klimp, piroger, pot stickers, tortellini

Om dumplings

(dumpling = en boll av deg)

Engelsk översättning dumpling = a ball of dough

Fransk översättning dumpling = une boule de pâte

Italiensk översättning dumpling = una palla di impasto

Tysk översättning dumpling = ein Ball von Teig

Spansk översättning dumpling = una bola de masa

Dumplings är ett engelskt begrepp som enligt Larousse Gastronomiqe är "en boll av deg" ("dump" = släppa eller tappa något på ett oförsiktigt sätt). Ursprungligen en degboll av brödsmulor serverad som tillbehör till mat, det vi kallar klimp. Begreppet är numera ett samlingsbegrepp som omfattar olika slags degklumpar, som
 1. nord- och östeuropeiska större eller mindre degklumpar (klimp, läs mer > Klimp, degklump som mat), liksom kroppkakor (läs mer > Om kroppkakor, palt och kams),
 2. östeuropeiska piroger av pajdeg med fyllning (läs mer > Om piroger),
 3. italiensk fylld pasta (läs mer > fyll pasta), samt
 4. asiatiska små degknyten med fyllning (ibland även vårrullar). Läs mer > Om vårrullar, asiatiska dumplings.

Sägs bara "dumplings" uppfattas det numera avse asiatiska dumplings, i vart fall i Sverige. Ibland kallas benämns köttbullar för dumplings, vilket formellt är fel. Dumplings förekommer i alla länder, kokta eller stekta. Historiskt spontant utvecklat - inte oväntat har mjöl använts till annat än att bara baka bröd.

Dumplings i olika världsdelar:

 • Ostasien ("fjärran östern"): Kina är ursprungsland för asiatiska dumplings. Vanligast är dumplings av vetemjölsdeg fyllda på olika sätt, så kallade wontons. Kokta brukar de ätas som soppingrediens (wontonsoppa) och stekta i het olja som "pot stickers" vilka doppas i sojasås, sesamolja eller en sötsur sås. I Japan finns gyoza, nikuman och dango, den sistnämnda är söt. I Korea olika varianter mandu.
 • Sydostasien är starkt influerat av kinesisk dumplings. I Indonesien finns jalangkote, pastel, panada, pangsit, siomay med flera, varav vissa innehåller fisk.
  Vietnam Thailand Filipinerna Indonesien
 • Sydasien: Indien har många varianter av dumplings ofta söta - bhajia, gujia, kozhukkatta, modak, kachorimomos, malayalam från Kerala med flera. I Nepal finns också momos och yomari. Den senare är klassisk nyårs- och festivalmat.
 • Centralasien: I Mongoliet finns buuz och banash, i "-stanländerna" inklusive Turkiet äts manti, vanligen innehållande lammkött och serverad med smält smör, sur grädde och löksås. 
 • Mellanöstern: Samosas härstamma från Iran och är populärt i arabvärlden. Judarna äter kreplach motsvarande wontons. I arabvärlden finns många varianter - asida, kibbeh, qatayef med flera.
 • Afrika: Banku och kenkey tillreds av majsmjöl. Tihlo från Etiopien av korngryn. Sousklutjies från Sydafrika är söta dumpling av vetemjöl. Där finns också stora degbollar kallad dombolo.
 • Östeuropa inklusive Finland och Baltikum, är främst välkänt för sina piroger. Pelmeni ("öronbröd") är ryska små degknyten, som gärna serveras med smetana (sur grädde). Fyllningen i den klassiska varianten från Udmurtrepubliken i Ryssland, består av 45% nötkött, 35% fårkött och 20% fett, blandat med lök och kryddor. Uszka ("litet öra") är polsk dumpling fylld med kött, gärna vilt med svamp och annat. Äts som de är med smält smör eller i soppa. Vegetariska fyllda med svamp och lök äts traditionell till jul. Benämns vushka i Ukraina.
 • Västeuropa: I Nordeuropa är klimp och kroppkakor klassisk mat - tyska klösse/knödeln, engelska Norfolk och Cotwold dumplings. Italienska ravioli, tortellini och gnocchi är varianter av dumplings. I Grekland serveras spanakopita. I Frankrike och Spanien är dumplings ganska okänt.
 • Sydamerika: I Sydamerika finns muffinsliknande empadas och piroger benämnda empanada. I Chile finns olika fyllda potatisbullar liknande svenska kroppkakor, till exempel chapalete, liksom i Peru (papas rellenas). I Venezuela doplines ofta serverade på karnevaler.
 • Karibien: Dumplings av olika slag förekommer allmänt på karibiska öarna.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Klimp, degklump som mat

Fylld pasta

Om vårrullar, asiatiska dumplings

Om kroppkakor, palt och kams

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj