Grupper inom
Svenska gastronomer:
Anna-Britt Agnsäter (1915-2006) var legendarisk chef för KF:s provkök 1946-1980. Anna-Britt var en viktig föregångare i folkbildningen. Hennes ambition var att förbättra kostvanorna och hon introducerade många nyheter inom matlagningen. Hon tog initiativ till att KF skulle börja tillverka stektermometrar samt en fyrdelad måttsats anpassad för svenska förhållanden. Hon skapade Vår Kokbok och var dess huvudredaktör för 13 upplagor från 1951 (läs mer > Vår Kokbok). Hon skrev också Matskolan och Matboken. 1974 uppfann hon Matpyramiden (Kostpyramiden) som skulle lära oss att äta nyttigare och spara in på fett. Idén om matpyramiden kom också att exporteras till en rad andra länder där den anpassades till lokala förutsättningar. 1979 fick Anna- Britt motta S:t Eriks-medaljen och 1995 Albin Johansson-medaljen i guld för förtjänstfulla insatser inom den svenska Konsumentkooperationen.
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04