Om smörgåsar

Om smörgåsar

(smörgås, macka)

Engelsk översättning bread and butter, sandwich

Fransk översättning tartine, croque monseiur

Italiensk översättning pane e burro, panino

Tysk översättning Butterbrot

Spansk översättning pan y mantequilla

Smörgås ("macka") är bröd med smör på. "Macka" är ett slanguttryck från tyskans machen = göra något, till exempel en smörgås. När man förr kärnade grädde flöt smörklimparna upp på ytan och dessa såg ut som gäss (en gås). Man tror att detta är bakgrunden till begreppet "smör-gås". Det finns många varianter smörgåsar med olika pålägg, såväl varma som kalla. Standardmackan är med ost och/eller skinka. Se recept > Smörgåsar. Nedan några specialare.

  • Landgång är en lång smörgås med många olika pålägg (se bilden ovan). Den skall vara uppbyggd som ett smörgåsbord med förrätt, mellanrätter och efterrätt. Se recept > Landgång. Landgångsbröd se > Långfranska.
  • Toast Skagen är en klassiker som består av rostat bröd med skagenröra. En annan liknande klassiker är Löjromstoast. Se dito recept.
  • Wraps, klämmor och liknande är mat inrullat i bröd modell tortilla eller tunnbröd. Se > Wraps, klämmor.
  • Patentsmörgås är en klassisk svensk varm smörgås, bestående av smörstekt bröd med bräckt skinka och stekt ägg. Se recept.
  • Sandwich är allehanda godsaker mellan två eller flera brödskivor, till exempel glass. Namnet efter John Montangu, the 4th Earl of Sandwich, som hävdade att han skapade rätten. Han kunde inte slita sig från sin spelpassion och bad därför sin betjänt att lägga en köttskiva mellan två brödskivor. En Club Sandwich är en sandwich med kyckling (se dito recept). "Club" för att den är tänkt som ett mellanmål på golfklubben, eller vid poolkanten.   
  • Croque Monsieur är en fransk klassiker där ost och skinka mellan två brödskivor grillas eller gratineras tills osten smält och brödet rostats. Se dito recept.
  • Smörgåstårtor är klassik buffémat. Det är bröd i olika lager med smaskiga mellanlager av kött eller fisk, som kläs in i crčme fraiche eller annat. Se recept > Smörgåstårtor.
  • Små smörgåsar (snittar), se > Kanapéer, sandwich.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02

Läs mer

Om snittar och kanapéer ¤

Om franskbröd

Recept: Smörgåsar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj