deep fry, deep fried
frire, frit
friggere, fritti
frittieren, frittiert
freír, frito
Grupper inom
Begrepp > Steka:
Fritera (fr. frire = steka i matfett/olja) innebär att man doppar ner matvaror i hett rent matfett (150-200°C) som matolja, flott eller kokosfett. Fritering liknar wok- /pannstekning, det vill säga man steker i fett, men fritering ger bättre runtomstekning. Det mesta går att fritera - fisk, skaldjur, kött, fågel, grönsaker, rotfrukter, pannkakor (vårrullar), dessertost, ägg, frukt och bakverk, till och med glass om den pannerats. Man kan fritera i panna, stekkastrull, wokpanna eller i en speciell frityrkokare (fritös). Varan paneras ofta med frityrsmet, vilket ger ett krispigt, smakrikt och skyddande hölje som bevarar varans smak och saftighet. Läs mer > Om fritering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03