Fiskallergi är en typ av allergi som kan ge väldigt kraftiga reaktioner. Allergiker kan vanligen inte äta någon sorts fisk, men det förekommer undantag att man klarar en sort, men inte en annan. För de känsligaste allergikerna räcker det med att känna fisklukt för att drabbas av ett astmaanfall. Fiskallergi uppträder som regel under tidig barnaålder och blir oftast bestående.
- Livsmedel innehållande fisk är särskilt lömsk, eftersom allergenet kan finnas dolt i så många vanliga födoämnen.
- Symptom: Nässelutslag, kräkningar, magplågor och diarré, anafylaktisk chock med cirkulationskollaps, liksom svåra astmaanfall kan förekomma.
- Andra reaktioner på fisk behöver inte vara allergiska, utan kan bero på att fisken innehåller toxiner (gifter) eller höga halter av histamin, som framför allt finns i tonfisk och makrill och uppstår när fisken hanteras felaktigt vid för hög temperatur. Histamin kan ge hudutslag och hjärtklappning, men är i sig i allmänhet i övrigt inte farligt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03