Från Emmertal till Stockholms Slott
(Omdöme: 5 av 5 ur ett matkulturellt perspektiv)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Från Emmertal till Stockholms Slott
- Kategori: Biografi.
- Författare: Werner Vögeli (1930–2007) schweizisk-svensk restaurangman, som blev kökschef på Operakällaren 1959 och kompanjon med Tore Wretman. År 1972 utnämndes Werner till hovköksmästare och 1977 till hovtraktör. Han har fått otaliga utmärkelser och förtjänsmedaljer från 10-talet länder med den främsta av dem alla Chain de Rôtisseur. President i Club des Chefs des Chefs 1987-1993 och hederdoktor vid Umeå Universitet Universitet 2002. Under sina sista levnadsår var Werner Vögeli medlem i Kunskapskokbokens referensgrupp (dåvarande "Menyse").
- Förlag: Prisma. Utgivningsår: 2004. Slutsåld, förekommer ibland i handeln med begagnade böcker.
- Pris 2013: Begagnad cirka en 100-lapp.
- Innehåll (223 sidor i storformat): Boken beskriver grabben Werners resa från en liten schweizisk by, via den hårda skolan i restaurang, till Sverige som landets främste kock och kunglig hovleverantör.
- Recension av Kunskapskokboken: Vill man förstå hur Sverige kunde gå från ett U-matland på 1950-talet till dagens matkulturella samhälle som konkurrerar om att ha världens bästa kockar måste man läsa både Tore Wretmans bok Mat och minnen samt denna bok om Werner. Dessutom är boken en intressant levnadsbeskrivning av nestorn bland Sveriges kockar.
- Betyg: 5 av 5 ur ett matkulturellt perspektiv.
- Nästa bok: Tore Wretmans bok Mat och Minnen.
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04