Estrar, glycerider
(förestring, esterfiering, monoglycerider, diglycerider, triglycerider, glycerol, glycerid, fettets glyceridmönster)
Latin: metylbutanoat, pentyletanoat, pentylpentanoat, pentylbutanoat, oktyletanoat, etyletanoat, etylbutanoat, isobutylmetanoat
Grupper inom
Vetenskap, biologi, kemi:
Estrar är kemiska föreningar som bildas genom en reaktion mellan en alkohol och en syra med avgivande av vatten, vilket benämns förestring eller esterfiering. Se film via länk nedan > Estrar, eller klicka på Anders Neander under bilden. Estrar är vätskor eller lågsmältande, fasta substanser. Estrar förekommer i naturen och framställs industriellt. De biologiskt vanligaste estrarna är alkohol + någon fettsyra, till exempel smörsyra (läs mer > Mättat fett). En ester kan framställas syntetiskt genom att blanda den ingående alkoholen och syran, och tillsätta ett vattenupptagande medel som svavelsyra.
Glycerol (glycerin) är en färg- och luktlös, tjockflytande vätska med söt smak. Förekommer i alla växt- och djurfetter i form av estrar, glycerider. Den är en intermediär (mellanled) i nedbrytningen av glukos, men kan också användas av kroppen för att bilda glukos i samband med fasta och svält.
Glycerider är estrar med alkoholen glycerol. Beroende på om förestringen sker med en, två eller tre (fett-)syror talar man om mono-, di-, eller triglycerider. Triglycerider utgör huvuddelen av det fett som finns i djurkroppar och det fett vi äter i form av smör, margarin, matolja och dylikt. Sammansättning av olika slags triglycerider (fettets glyceridmönster) har betydelse för konsistens och smältegenskaper. Hög andel mättat fett ger fastare konsistens, till exempel smör med hög andel mättat fett, jämfört med matolja som har hög andel omättat fett.
Läs mer > Fetter, fettsyror.
SÅ ANVÄNDS ESTRAR
Estrar används som lösningsmedel, smak- och luktämnen samt i många industriella processer. Förekommer som konsistensgivande tillsatser i mat (se E-nummer via länk nedan). Estrar har behaglig arom som till exempel används i parfymindustrin eller som fruktessenser (läs mer > Aromer).
Exempel:
metylbutanoat | ananas |
pentyletanoat | banan |
pentylpentanoat | äpple |
pentylbutanoat | päron eller aprikos |
oktyletanoat | apelsin |
etyletanoat | salubrin |
etylbutanoat | persika |
isobutylmetanoat | hallon |
Läs mer > Aromtillsatser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
E445 Glycerolestrar av trähartser
E472a Monoglycerider, diglyceriders ättikssyraestrar
E472b Mono-, diglyceriders mjölksyraestrar
E472c Mono-, diglyceriders citronsyraestrar
E472d Mono-, diglyceriders vinsyraestrar
E472e Mono-, diglyceriders mono- och...
E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av...
E473 Sackarosestrar av fettsyror
E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och...