roignonnade
Grupper inom
Svenska receptklassiker:
Njurstek är namn på ett recept från förr av kalv eller lamm. Som alltid med inspiration från Frankrike där rätten benämns "roignonnade" (roignon = njure).
- Enligt Matlexikon, Clara Civiltryckeri 1956: Njurstek kallas på kalv eller lamm främre delen av fransyskan, dvs. den del där njurarna suttit.
- Enligt Kooperativa Förbundets Kokbok 1930: Njursteken (med njuren) används till stek.
- Enligt Larousse Gastronomic: A loin of veal from which the kidney has not been removed. Köttet bankas platt. En del av njurfettet tas bort, njurarna halveras på längden läggs ihop ända mot ända i mitten på köttet över filet mignon. Köttet rullas, binds ihop och steks i ugn. Steken öses och saltas inte förrän det skärs upp. Låter gott!
I den mån rätten numera serveras handlar det om inbakad njure i kött. På bilden Roignonnade de lapin (kanin).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-05