Oxidation

Fotograf/bild: Longevidalia

Oxidation

(oxidation, oxidering = kemisk reaktion med syre eller annat)

Latin: oxidatio

Engelsk översättning oxidation = chemical reaction with oxygen or other

Fransk översättning oxydation = réaction chimique avec l´oxygène ou autre

Italiensk översättning ossidazione = reazione chimica con ossigeno o altro

Tysk översättning Oxidation = chemische Reaktion mit Sauerstoff oder anderen

Spansk översättning oxidación = reacción química con oxígeno u otro

Oxidation (oxidering) är rent vetenskapligt en kemisk reaktion i ett ämne där en eller flera elektroner avges. Elektronerna kan inte existera fritt utan måste tas upp av ett ämne. Vid snabbare förlopp och höga temperaturer brukar man tala om förbränning, till exempel ved som brinner upp med hjälp av syre. Metaller som zink, koppar eller järn kan oxidera. I det sista fallet bildas järnoxid i kontakt med syre, järnet rostar. Förr avsåg oxidation bildning av oxid i kontakt med syre, men numera är det ett vidare begrepp.

Biologiska oxidationer är vetenskapligt "enzymkatalyserande elektronöver­föringsprocesser som äger rum i levande celler". Rent praktiskt innebär det att fläsket härsknar, frukten mörknar och kroppen åldras i kontakt med syre. I kroppen är oxidation en viktig process eftersom den används vid förbränning av mat (läs mer > Ämnesomsättning), men då mat förbränns med hjälp av syre bildas även biprodukter i form av så kallade reaktiva syreföreningar. Dessa föreningar, som till exempel fria radikaler, ger i sin tur upphov till biologisk oxidation av cellerna i kroppen, vilket på sikt bryter ner dem. För att motverka denna nedbrytningsprocess använ­der sig kroppen av anti­oxidanter, som både produceras i kroppen och tillförs genom det vi äter (läs mer > Antioxidanter).

Fett: När fett härsknar så beror det på att luftens syre medverkar till att bilda illaluktande och illasmakande ämnen.

Frukt: Missfärgning av frukt och vissa grönsaker i kontakt med syre är en form av oxidation. Äpple är ett bra exempel (bild ovan). Skalet skyddar äpplet från oxidering, mer skär man upp det mörknar snittytan ganska snabbt.

Antioxidanter är substanser som hämmar potentiellt skadliga oxiderande föreningar, till exempel vissa vitaminer (läs mer > Antioxidanter). Om äpplets snittyta begjutes med citronjuice förhindras missfärgningen. Askorbinsyra (C-vitamin) och andra antioxidanter används industriellt som antioxidationsmedel bland annat till frukt- och saftprodukter. Läs mer > Tillsatta antioxidanter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer

Ämnesomsättning

Antioxidanter

Tillsatta antioxidanter

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj