Brosk

Fotograf/bild: Steves health answers

Brosk

(brosk, broskvävnad, hyalint brosk, fibröst brosk, elastiskt brosk)

Latin: cartilaginem

Engelsk översättning cartilage

Fransk översättning cartilage

Italiensk översättning cartilagine

Tysk översättning Knorpel

Spansk översättning cartílago

Broskvävnad hos ryggradsdjur täcker och skyddar lederna och ryggradens kotor i form av ett mellanlager mellan olika ben och mellan kotor ("diskarna"). Förekommer också i luftrören och i öronmuskeln. Brosk består till 3/4 av vatten och innehåller kolhydratrika olösliga fibrer av kollagen i ett finmaskigt nätverk (läs mer > Kollagen). Broskvävnad är både hållfast och böjlig. Det finns tre slag av brosk.

  • Hyalint brosk är fattigt på fibrer samt har god elasticitet och låg ytfriktion. Förekommer framför allt i ledytor. Fungerar som stötdämpare och minskar slitage.

  • Fibröst brosk har rikligt med kollagenfibrer och är därför mindre elastiskt men har hög belastningstålighet. Mellankotskivorna består av sådant brosk. Fungerar som stötdämpare och minskar slitage.

  • Elastiskt brosk har en fibersammansättning som domineras av elastiska fibrer. Förekommer där elasticietet och bevarad form är viktig som i strupen och i öronmusslan.

Fostrets skelett består till stor del av oförkalkat brosk. Hos det växande barnet sker successivt inlagring av kalciummineral i tillväxtzonerna. Broskfiskar t.ex. hajar och rockor har broskskelett i stället för benskelett (läs mer > Broskfiskar).

Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.

Läs mer

Bindväv

Kollagen

Broskfiskar }

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj