Så läggs fisk in

Så läggs fisk in

(Så lägger man in sill, 1-2-3-lag, sill i klar lag, sill i krämig sås)

Att lägga in fisk (främst sill) i en lag av vatten, ättika, socker och kryddor är ursprungligen ett sätt att konservera fisk. Insaltad fisk (saltsill) vattnas ur och läggs in i en konserveringslag, så kallad 1-2-3-lag eller liknande. En enklare och säkrare metod för hemmakockar att skapa sin egen sillinläggning är att köpa färdig 5-minuterssill som sedan smaksätts enligt egen smak. Det finns också färdigurvattnad sill att köpa, så kallad inläggningssill. En variant av sillinläggning är stekt sill/strömming som lägg in i ättikslag.

Inläggningssill finns att köpa i handeln, vilket är urvattnad saltsill, färdig att läggas in i en lag.

5-minutersill är färdig sill inlagd i ättikslag (1-2-3-lag). Rekommenderas för heminläggning med egen smaksättning.

Hälsovarning! Det allra viktigaste vid sillinläggningar är att inte slarva med inläggningsproportionerna, samt att sillen skall vara saltad och urvattnad. Har man för lite salt och/eller syra vid inläggningar kan ett dödligt gift utvecklas (läs mer > Clostridium botulinum). Säkrast är köpa färdig så kallad 5-minuterssill som man sedan kryddar i klar lag eller krämig sås efter egen smak. Man kan också använda redan färdigmarinerad krydd- eller löksill som bas.

Vattna ur saltsill: Insaltad sill ("saltsill") har en salthalt på ca 15%. För att den skall bli ätlig måste den vattnas ur. Sillen läggs i rikligt med kallt vatten. Minst 3-4 liter vatten per två sillar eller fyra filéer. Hela sillar behöver vattnas ur i 1 dygn och sillfiléer och saltströmmingar i 6-8 timmar. För att skynda på urvattningen kan man byta vatten ett par gånger. Får sillen ligga för länge i vatten blir den urlakad i smak och konsistensen blir för mjuk. För att avgöra om sillen är färdigurvattnad smakar man på en liten bit.


Inläggning i 1-2-3-lag: Insaltad sill (saltsill) vattnas ur och läggs sedan in i s.k. 1-2-3-lag, som består av följande ingredienser: 1 del 12%-ig ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten. Sillen får ligga och dra i några dygn.

Inläggning utan socker (ättikslag 3%): 4 dl vatten, 1,25 dl 12%-ig ättika och kryddor. Sillen får ligga och dra i fyra dygn.

Det inlagda sillen används till två typer av marineringar:

  • Sill i klar lag: Inlagd sill kryddmarineras enligt eget tycke. Lägg i burk med lock och ställ in i kylskåp för att dra till sig smakerna i 1-3 dygn före serveringen. Hållbar upp till 3 veckor förutsatt att den inte åkt in och ut många gånger. 
  • Sill i krämig sås: Avrunnen inlagd sill läggs i en krämig sås av t.ex. majonnäs, crème fraiche, gräddfil, kryddor och grönsaker. Förvara i tillsluten burk kallt i kylskåp. Hållbar upp till 2 veckor förutsatt att den inte åkt in och ut flera gånger.

Inlagd strömming (ättikströmming) är stekt strömming eller sill som lagts in i ättika och socker med lök och kryddor, som sedan fått "dra" i ett par dagar. Färdig inlagd strömming finns vanligtvis att köpa i dagligvarubutiker.


ANVÄNDNING INLAGD SILL

Inlagd sill används som smårätt, förrätt, på smörgåsbordet eller på smörgås. Klassiskt till jul, påsk och midsommar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Färdig inlagd sill

Clostridium botulinum

Om inläggning, marinering, macerering ¤

Recept sillrätter

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj