Porchetta är en italiensk maträtt av pancetta, det vill säga rimmad, urbenad och rakskuren fläsksida med svål, från rygg till buk (se recept > Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksida. Se film, klicka på "Scott Rea" under bilden). Alltså ett större stycke kött (5-7 kilo, ibland mer) än den fläsksida som vanligtvis säljs i Sverige (läs mer > Fläsksida, fläsk). Fläsksidan kryddas, fylls och rullas ihop till en stek.

Historia: Rätten har speciell anknytning till Ariccia i regionen Lazio (Rom), liksom till intilliggande region Abruzzo. Italienska Jordbruksministeriet har klassat rätten som en traditionell rätt med kulturellt värde. Klassiskt är fyllning med lever och andra inälvor, samt kryddad med vild fänkål, salt och peppar. Vanligen även kryddad med vitlök och rosmarin. Träkolgrillas traditionellt på spett i cirka 8 timmar. Förekommer dock i hela Italien, på Sardinien gärna kryddad med enbär. Förutom som stek är rätten vanlig som snabbmat, picknickmat, eller som ingrediens i "pizza bianca".

"Liten" pancetta: Ibland har man inte 20 gäster på middag utan ett mindre sällskap. Då kan man tillaga en porchetta av en "svensk" urbenad fläsksida, vilket är mer hanterbart passande till 6-8 personer. Se recept > Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-04
Läs mer

Fläsksida, fläsk

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj