Ljus buljong

Ljus buljong

(ljus fond, vanlig buljong)

Engelsk översättning light broth

Fransk översättning bouillon léger, bouillon ordinarie

Italiensk översättning brodo leggero

Tysk översättning lichtes Brühe

Spansk översättning caldo ligero

Ljus buljong (fr. bouillon léger) är buljong av antingen kalv, höns/kyckling, fisk/skaldjur eller grönsaker (se respektive i högerkolumnen). Buljong brukar inte tillagas av får/lamm för att det ger för kraftig smak till buljong som skall kunna användas till lite av varje. Förekommer dock, till exempel i England. Inte heller fläskkött eller fläskben brukar användas till buljong av samma skäl och för att fläskkött ger lätt söt buljongsmak.

Sägs "ljus buljong" i recept avses ofta en nedkokad buljong, det vill säga en fond. En ljus buljong brukar även benämnas rätt och slätt "buljong" eller "vanlig buljong" (fr. bouillon ordinarie), vilket kan vara förvirrande. Dessutom kallas kalvbuljong och kalvfond ibland för kalvsky, vilket inte är detsamma som steksky. Läs mer > Steksky. Jämför > Ljust spad.

Fond: Buljong som reduceras (kokas ner) med 1/3-del eller till hälften kallas fond. När fonden kokas ner ännu mer, till simmig vätska, blir det en koncentrerad fond (läs mer > Om koncentrerade fonder).


SÅ ANVÄNDS LJUS BULJONG/FOND

Ljusa buljonger/fonder används till ljusa soppor och grytor och i och i alla ljusa såser till kött och fisk (läs mer > Ljusa buljongsåser).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Om buljong och fond

Om koncentrerade fonder

Om ljusa såser

Ljust spad

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj