Homogenisering

Homogenisering

(homogenisering, homogenisera, homogeniserad = "likartad")

Engelsk översättning homogenize = "similar", e.g. milk

Fransk översättning homogénéisé = "similaire", par exemple lait

Italiensk översättning omogeneizzato = "simile", es latte

Tysk översättning homogenisieren = "ähnlich", z.B. Milch

Spansk översättning homogeneizada = "similar", por ejemplo leche

Homogenisering (homogen = likartad): Om mjölk får stå stilla flyter grädden upp till ytan ("gräddsättning"). För att hindra denna separation homogeniseras mjölkprodukter i industrin. Mjölken pressas under högt tryck genom trånga kanaler, fettkulorna slås sönder så att många små och jämnstora fettkulor bildas. Därigenom förblir fettet jämnt fördelat i vätskan och separation undviks. Vispgrädde och övriga vispbara gräddprodukter homo­geniseras inte, för att de då inte blir vispbara.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om mjölk

Om grädde

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj