Alexandre Étienne Choron 1837-1924
Grupper inom
Historiska kockar/gastronomer:
Pierre François de La Varenne 1618–1678
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
Marie Antoine Carême 1784–1833
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
Alexandre Étienne Choron (1837-1924) var fransk köksmästare bl.a. på den berömda restaurangen Voisin i Paris. Mest känd är han för sin choronsås (se recept, läs mer > Hollandaisesåser), en bearnaisesås berikad med tomatpuré.
Choron är också ihågkommen för sina "exotiska" rätter som serverades under preussarnas belägringen av Paris 1870. Under belägringen tvingades parisarna äta katter, hundar och råttor. Julen 1870 serverade Choron maträtter av djur från den lokala djurparken, som fylld åsnehuvud, elefant consommé, elefantsnabel, grillad kamel, kängurugryta, björnlår i pepparsås, varg i hjortsås, katt med råtta och antilop i tryffelsås. Till dessa delikatesser inmundigades viner som Mouton-Rothschild 1846, Romanée-Conti 1858 och Château Palmer 1864. Det kan man kalla att göra det bästa möjliga av situationen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11