Fotograf/bild: Film: rwerlen, Service ā l´anglaise
service ā la ...
(servering 1. på franskt vis 2. på engelskt vis 3. på tyskt vis 4. på ryskt vis)
service 1. ā la franįaise complet ou demi-service 2. ā l´anglaise au guéridon 3. ā l´allemande 4. ā la russes
Grupper inom
Måltidsbegrepp:
Vid stora sällskap gäller som regel fast meny (bankettmeny), det vill säga alla gäster serveras samma meny vilket fastställts i förväg. För små sällskap (färre än 8) gäller vanligen ā la carte vilket innebär att gästen väljer sin måltid efter eget behag.
Begreppet "service" på franska har många betydelser. Det kan avse arbetet med att betjäna kunder (servicepersonal) på en restaurang vilket avses ovan, i butik, hotell och liknande. Det kan också avse de maträtter som ingår i en måltid, eller dricks som ges till personalen, tjänarna i ett privat hem med mera.
Serveringsmetoder:
- Service ā la franįaise är en elegant serveringsmetod som fungerar till större och mindre sällskap. Rätterna läggs upp på tallrikar i köket (ā l´assiette). Serveringspersonal bär in tallrikarna till bordet, presenterar rätten för varje gäst och ställer tallriken framför gästen. En variant är demi-service vilket innebär att maten serveras på fat varifrån gästen serverar sig själv. Dryck presenteras och hälls upp av kypare eller sommelier.
- Service ā l´anglaise au guéridon är liksom franįaise en elegant servering passande för mindre sällskap. Härvid bärs tillagad mat in till ett sideboard (fr. guéridon) där kyparen fördelar utmaten på tallrikar. Ibland sker även avslutande tillagning vid bordet, till exempel flambering.
- Service ā l´allemande (ā laméricaine) är en enkel serveringsmetod och den vanligaste. Maten läggs upp på tallrikar i köket som bärs ut och ställs framför gästen. Tillbehör hälls upp i skålar och ställs på bordet före huvudrätten. Detta gäller även dryck som erbjuds i glas vilket hälls upp i köket och bärs fram till bordet. Alternativt ställs flaskan på bordet och gästen serverar sig själv.
- Service ā la russe (service familiale) är en enklare serveringsform som ofta används vid större tillställningar till exempel bröllop. Maten läggs upp på fat eller terriner i köket som sedan ställ ut på bordet varifrån gästerna serverar sig själva. Kyparens uppgift är att ställa fram och ta bort mat och dryck, samt att byta ut tallrikar och bestick inför varje ny rätt.