Engelsk översättning galette bretonne = buckwheat pancake from Brittany

Fransk översättning galette bretonne, galette la bigouden, galette des rois, bourriol, la galette crępe, galette de plomb

Italiensk översättning galette bretonne = frittella di grano saraceno dalla Bretagna

Tysk översättning galette bretonne = Buchweizenpfannkuchen aus der Bretagne

Spansk översättning galette bretonne = crepe de trigo sarraceno de Bretaņa

Galette är enligt Larousse Gastronomic pannkakor av mjöl (vanligen av bovete) eller potatis (rårakor, potatispannkakor) med ursprung från Stenåldern då tjock grynpasta stektes på upphettade stenar. Begreppet galett från det bretonska ordet "gale" = platt kaka och det bretonska ordet "jalet" = våffla. Galette crępes är ett gammalt begrepps för bovetepannkaka med krusig/krispig kant. Skillnaden mellan galette och crępe är att den senare är en tunn vetepannkaka medan galette är pannkakor av olika slag. Numera kan galette även avse småkakor, till exempel galettes bretonnes. Läs mer > Om pannkakor av olika slag.

Det finns många olika varianter från olika delar av Frankrike. Det kan vara namn på en bovetepannkaka med skinka och ägg som i Bretagne vilket är mest känt (bild ovan), en vårrulledeg, en tårta av smördeg, en slags hamburgare, eller helt enkelt en vanlig vetepannkaka. Galette kan även avse annat. En gammal sed är att bruden gräddar en galette på sin bröllopsdag. Om hon lyckas vända den i luften, så bådar det lycka.
  1. Galette de ménange ("hushållspannkaka") = tjockpannkaka av olika slag. 
  2. Galettes de pommes de terre = potatispannkaka, rårakor. En variant är att baka bakpotatis i ugn som sedan blandas med ägg och smör. Degen plattas ut till pannkakor och steks i het ugn eller panna.
  3. Galetes de sarrasin = bovetepannkaka. Läs mer > Bovete.
  4. Galette de blé chinoise = vårrulledeg. Läs mer > Färdig vårrulledeg.
  5. Galette du berger = fåraherdens kaka, som är utplattad lammpannbiff.
  6. Galette de plomb ("blykaka") är en gammaldags kompakt (därav namnet) och tårtliknande pannkaka. Antonin Caręme anger flera recept för "blykaka" med vanilj, korinter, parmesan, rispudding med mera.
  7. Galette bretonne (från Bretagne) eller Galette la bigouden, (region i sydvästra Frankrike) är fransk bovetepannkaka. Vanligast är "complčte" vilket är en pannkaka "kompletterad" med skinka och stekt ägg med mera (bild ovan). Se recept > Galettes bretonne complčte. Kan också avse småkaka.
  8. Galettes des fruits liknande fruktpajer är vanligt. Allehanda frukt och bär fungerar som fyllning på pannkaka med uppvikt kant.   
  9. Galette des Rois (kungars tårta) är i Nordfrankrike en smördegstårta och i Sydfrankrike en briochtårta som klassiskt serveras på trettondagen i Frankrike. Traditionellt med en inbakad böna eller liten porslinsfigur. Den som får bönan blir dagens kung. Se dito recept.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Läs mer

Bovete

Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg

Om ojäst bröd, flatbröd

Om pannkakor av olika slag

Marie Antoine Caręme 1784–1833

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj