Appellation d´Origine Contrôlée
(Fransk kvalitets- och ursprungsgaranti för jordbruksprodukter (vin, brandy och livsmedel))
= French quality and origin guarantee for agricultural products (wine, brandy and food)
Appellation d´Origine Contrôlée (AOC), Appellation Contrôlée AC, Institute National des appellations d´origine INAO
= Garanzia di qualità e origine francese per prodotti agricoli (vino, acquavite di vino, alimenti)
= Französische Qualitäts- und Herkunftsgarantie für landwirtschaftliche Produkte (Wein, Schnaps und Lebensmittel)
= Garantía francesa de calidad y origen para productos agrícolas (vino, vino de quema, alimentos)
Grupper inom
Branschbegrepp:
Appellation d´Origine Contrôlée (AOC, läs mer > Ursprungsskydd EU) eller Appellation Contrôlée (AC) är en kvalitetsgaranti för franska jordbruksprodukter (vin, brandy och livsmedel). Cirka 500 drycker och varor var registrerade år 2014. En appellation anger en produkts ursprung och att dess egenskaper är unika just för det geografiska området.
INAO: Den franska myndigheten Institut national des appellations d´origine (Det nationella institutet för ursprungsappellationer, INAO) godkänner och kontrollerar varornas standard (läs mer på INAO:s hemsida via länk nedan).
AOC-klassade drycker år 2014:
- 400 viner: Knappt 300 röda, 33 mousserande, 22 vita och 41 söta viner, samt 13 starkviner. Läs mer > Franska AOC-viner.
- 16 eaux-de-vie (brandy): 2 Cognac, Armagnac, 3 Calvados, 3 Marc och 3 övriga. Läs mer > Om frutsprit, vinsprit.
AOC-klassade matvaror år 2014 (98 stycken):
- 45 ostar: Läs mer > Franska AOC-ostar.
- 5 smör: Beurre de Charentes-Poitou, beurre d´Isigny, beurre des Charentes, beurre des Deux-Sèvres, beurre de Bresse.
- 2 crème fraiche: 2 stycken, Crème d´Isigny, Crème de Bresse
- 1 skaldjur: Les moules de bouchot de la Baie du Mont-Saint-Michel (blåmusslor).
- 3 fårkött: Barèges-Gavarnie, prés-salés de la baie de Somme, prés-salés du Mont-Saint-Michel.
- 4 nötkött: Bœuf de Charolles, Fin Gras du Mézenc, Maine-Anjou, taureau de Camargue.
- 4 höns: Chapon de Bresse, dinde de Bresse, poularde de Bresse, volaille de Bresse ou poulet de Bresse.
- 3 skinka: coppa de Corse, Jambon sec de Corse, Lonzo de Corse eller Lonzu.
- 7 frukt: Pomme du Limousin (äpple), Chasselas de Moissac (gul bordsdruva), Muscat du Ventoux (blå bordsdruva), Châtaigne d’Ardèche (kastanjer), Noix de Grenoble (valnöt), Noix du Périgord (valnöt), Figue de Solliès (fikon).
- 6 grönsaker: Pommes de terre de l’île de Ré (potatis), Béa du Roussillon (potatis), lentille verte du Puy (Puylinser), coco de Paimpol (bönor), Orignon de Roscoff (lök), Oignon doux des Cévennes (lök).
- 6 oliv: Olive de Nice, olive de Nîmes, olives cassées de la vallée des Baux-de-Provence, olives noires de la vallée des Baux-de-Provence, olives noires de Nyons, pâte d´olive de Nice.
- 8 olivolja: Huile d’olive d´Aix-en-Provence, huile d´olive de Corse, huile d´Olive de Haute-Provence, huile d´olive de la vallée des Baux-de-Provence, huile d´olive de Nice, huile d´olive de Nîmes, huile d´olive de Nyons, huile d´olive de Provence.
- 4 spannmål: Farine de châtaigne corse (mjöl), Miel de Corse (honung), miel de sapin des Vosges (honung), le piment d´Espelette (spanskpeppar).
- 2 övrigt: 2 stycken, foin de Crau (hö), Huile essentielle de lavande de Haute-Provence (lavendelolja).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12