cook in oven, bain-marie in oven
cuire au four, cuire au bain-marie au four
cuocere in forno, cuocere a bagnomaria in forno
im Ofen kochen, im Wasserbad im Ofen kochen
cocinar en horno, baño-maria en horno
Grupper inom
Begrepp > Koka:
Ugnskoka (fr. bouillir au four) kan avse flera saker. Uttrycket "ugnskoka" används emellertid sällan.
- Koka i ugn: Skall varan bara bli kokt skall ugnsvärmen vara 90-110°C. Det är då en metod för att sjuda mat försiktigt, modell vattenbad.
- Efterkoka i ugn: En vara som förberetts på spisplattan kan ställas att efterkoka eller bräsera i ugnen i 100-125°C, till exempel en stek som först brynts i grytan på spisen. Att efterlaga i ugnen ger jämnare runtomvärme än på spisplattan, dessutom frigörs spisplattan för andra ändamål.
- Vattenbad i ugn: Ugnsformar fyllda med mat kan ställas på en djup ugnsplåt fylld med vatten och sedan ugnslagas. Den del av maten som står under vattennivån blir kokt, medan maten över vattenkanten, i synnerhet ytan, blir mer eller mindre stekt beroende på ugnstemperatur.
- Fuktig ugnsvärme: Det finns professionella ugnar där hög luftfuktighet tillförs i ugnen. I vanliga ugnar kan man sätta in en skål eller ugnsplåt fylld med vatten när fuktig ugnsmiljö önskas.
Läs mer > Om ugnslagning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02